ΜτΚ | Λάζαρος Κυρίζογλου: Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι «μαγαζάκι» του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών

Με σκληρή κριτική και δηκτικά σχόλια εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για τη συμπεριφορά του απέναντι στην αυτοδιοίκηση εγκαινίασε τη νέα του θητεία στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο α’ Αντιπρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Στο στόχαστρο, ωστόσο, της κριτικής του μπαίνει και η κυβέρνηση, εξαιτίας της «εκκωφαντικής απουσίας της Θεσσαλονίκης από το κυβερνητικό σχήμα».

Ο κ. Κυρίζογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Μακεδονία της Κυριακής», αναφέρθηκε στα θετικά αποτελεσμάτα, που μπορεί να επιφέρει η αυτοδιοικητική δράση, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με την κυβέρνηση στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι (διοικητική μεταρρύθμιση, νέος εκλογικός νόμος, δημοτικές εκλογές, προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, πολιτική προστασία, διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.), καθιστώντας σαφές ότι η «κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει στην πράξη πως σέβεται τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων (άρθρο 102 του συντάγματος), παραμένοντας μακριά από την καθεστωτική νοοτροπία και πρακτική της προηγούμενης».

Εξαπολύοντας αιχμές προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος δεν έχει δώσει δείγματα συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασίας και ασκώντας έντονη κριτική για τον ορισμό των μελών της Επιτροπής Περιφερειών και του Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ, πριν από τις εκλογές της ΚΕΔΕ, έκανε λόγο για ανησυχητικά δείγματα καθεστωτικής νοοτροπίας και έλλειψης σεβασμού προς τους αιρετούς και την αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε, επίσης, στην, χωρίς καμία διαβούλευση, εξαγγελία του Υπουργού και εν συνεχεία νομοθέτηση για την αντικατάσταση του προγράμματος «ΦιλόΔημος» με άλλο, αμφιλεγόμενης και αβέβαιης έκβασης, πρόγραμμα.

Υποστήριξε ότι πρέπει να ψηφισθεί ένας άλλος εκλογικός νόμος, που θα καθιερώνει ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην παράταξη που εκλέγει το δήμαρχο να έχει πλειοψηφία και να διοικεί αποτελεσματικά. Η εκλογή του δημάρχου να μπορεί να γίνεται είτε με 42% συν μία ψήφο είτε με 50% συν μία ψήφο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει η κυβέρνηση να λειτουργήσει όπως η προηγούμενη, δηλαδή μόνη της και χωρίς της σύμφωνη γνώμη της αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζητήμα επισήμανε την επιτακτική ανάγκη για ορθολογική κατανομή-διασπορά των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα (πλην της Θράκης). «Για λόγους εθνικούς και κοινωνικούς δεν πρέπει να μένουν στα νησιά πρόσφυγες. Η κατανομή διασποράς τους πρέπει να γίνεται, λαμβανομένων υπόψη και διεθνών πρακτικών, με κριτήρια, όπως: ο πληθυσμός, η έκταση, το περιβάλλον, η αναπτυξιακή προοπτική, το ποσοστό ανεργίας, θέματα ασφάλειας, οικονομικά δεδομένα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κυρίζογλου στη «Μακεδονία της Κυριακής».

Πηγή: https://www.makthes.gr/

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email