Ανακύκλωση, για 3η χρονιά, των χριστουγεννιάτικων δέντρων στον Δήμο Παύλου Μελά

Δήμος Παύλου Μελά

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Παύλου Μελά αξιοποιεί τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, μέσω της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της δράσης «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ». Μία κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Μία δράση με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς τα χρησιμοποιημένα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Με τον τρόπο αυτόν προωθείται η Πρόληψη και Μείωση των Αποβλήτων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Παύλου Μελά και τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου καλεί εκ νέου τους πολίτες, που έχουν προμηθευτεί για τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, οποιουδήποτε μεγέθους και πρόκειται να το πετάξουν, αμέσως μετά το ξεστόλισμα, να το αποθέσουν δίπλα και όχι εντός των κάδων απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει η συλλογή των δέντρων από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στη συνέχεια, τα δέντρα μεταφέρονται στον χώρο λειτουργίας του κλαδοτεμαχιστή του Δήμου Παύλου Μελά, όπου ειδικό συνεργείο τα τεμαχίζει και τα θρυμματισμένα υπολείμματα που παράγονται, χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικά υλικά σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν, επίσης, και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellet, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων, από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Οι  Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας, Δημήτρης Αθάνατος, και Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Σάκης Λαζαρίδης, ευχαριστούν τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, που ανταποκρίνονται και συμμετέχουν ενεργά στις περιβαλλοντικές δράσεις με απώτερο σκοπό την Κυκλική Οικονομία, την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων και την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email