Διευκρινίσεις για τα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων

νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων
Mεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως των νέων εντύπων Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου, μέχρι και την 17η/02/2021 και ώρα 06:00. Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Από τη Δευτέρα, 15/02/2021 θα ισχύουν τα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων για την εκτέλεση της εργασίας τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία,

γ) νόμιμη άδεια,

και οι οποίοι θα μπορούν, πλέον, να μετακινούνται μόνον μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών, με αποστολή SMS στο 13033.

Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» (eservices.yeka.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους, που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνον σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με νέο έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν, επίσης, να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση, θα  πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISnet (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» θα μπορούν να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης, που μετέχουν.

Αποσαφηνίζεται ότι, τις δύο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου (Δευτέρα, 15 και Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021), θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου (06:00), το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πηγή: ypergasias.gov.gr

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email