Ψηφιακά τα ατομικά αιτήματα προς τον ΕΟΠΥΥ

Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν ψηφιακά τα αιτήματά τους προς τον ΕΟΠΥΥ αποκτούν οι πολίτες, μέσω της πλατφόρμας https://atomika-aitimata.gov.gr/.

Έτσι, λοιπόν, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα αιτήματα για αποζημίωση, τα οποία αφορούν:

 1. Δαπάνες για προμήθεια οπτικών ειδών.
 2. Δαπάνες μετακίνησης για διενέργεια συνεδριών αιμοκάθαρσης.
 3. Δαπάνες μετακίνησης για διενέργεια μεταγγίσεων αίματος, αφαιμαξομεταγγίσεων ή αφαιμάξεων σε δικαιούχους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Επίσης, επεκτείνεται για όλους (παιδιά, εφήβους και ενήλικες) η ψηφιακή διαδικασία υποβολής ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ για θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ψυχοθεραπεία).

Πλέον, οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τις παραπάνω διαδικασίες, χωρίς να μεταβαίνουν στην υπηρεσία και χωρίς την αναμονή σε ουρές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στο atomika-aitimata.gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ τους (ή τον ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους) και υποβάλλουν την αίτηση, αναρτώντας τα απαραίτητα -κατά περίπτωση- δικαιολογητικά και καταχωρώντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι αποκλειστικοί δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι. Στη συνέχεια, η υπηρεσία ελέγχει τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά και καταβάλλει τα αναλογούντα ποσά, χωρίς άλλη ενέργεια των δικαιούχων.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι οι παραπάνω διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Με τον τρόπο αυτόν, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν με φυσικό τρόπο τα αιτήματα για αποζημίωση και προς τα ΚΕΠ, τα οποία με τη σειρά τους θα τα αποστέλλουν ηλεκτρονικά προς τον ΕΟΠΥΥ.

Με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας αναμένεται, στο επόμενο δίμηνο, να ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ατομικών αιτημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα:

 • Αποζημίωση για χρήση υπηρεσιών αποκλειστικών νοσοκόμων, σε κρατικά νοσοκομεία.
 • Αποζημίωση δαπανών μετακίνησης για λόγους υγείας, εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.
 • Αποζημίωση δαπανών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε μη συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς.
 • Αποζημίωση δαπάνης για προμήθεια περούκας,
 • Αποζημίωση δαπανών για προμήθεια προϊόντων ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη για πάσχοντες από κοιλιοκάκη.
 • Αποζημίωση δαπανών για διενέργεια λογοθεραπειών, εργοθεραπειών και ψυχοθεραπειών (το αίτημα δεν αφορά ειδικές θεραπείες παιδιών/εφήβων και ενηλίκων).
 • Αποζημίωση λουτροθεραπείας και αεροθεραπείας.
 • Καταβολή εφάπαξ χρηματικής αποζημίωσης αντί μαιευτικής περίθαλψης, στην περίπτωση τοκετού κατ’ οίκον.

Πηγή: https://mindigital.gr/

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email