Σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών
Με το εν λόγω Νομοσχέδιο επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής».

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (opengov.gr), η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, τέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο: «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
  • Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.
  • Το όριο εκλογής, από τον πρώτο γύρο, τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του. 
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Αναλυτικά το Νομοσχέδιο, πατώντας ΕΔΩ.

Πηγή: ypes.gr

Δείτε, επίσης: Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τον νέο Εκλογικό Νόμο

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email