Υποχρεωτικά τα self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Υποχρεωτικά τα self test στον ιδιωτικό τομέα
Υποχρεωτικά τα self test -μία φορά την εβδομάδα- από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, στον ιδιωτικό τομέα, για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι εργαζόμενοι προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους. Υπάρχει κι η δυνατότητα επιλογής, αντί για self test, να κάνει ο εργαζόμενος rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του). 

Το αποτέλεσμα του τεστ δηλώνεται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/. Εκεί, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Κάθε βδομάδα τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται για τυχόν μεταβολές.

ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ – “ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ” ΠΡΟΣΤΙΜΑ
  • Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
  • Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κ.λπ..) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Εάν, σε έλεγχο του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο, ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Εάν βρεθεί εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα, 19 μέχρι και την Κυριακή, 25 Απριλίου.

Πηγή: ypergasias.gov.gr

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email