Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ – Τί αλλαγές φέρνει

Πλησιάζει η περίοδος στην οποία πάνω από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.

Οι ανακοινώσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα προβληθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα αποτελέσουν έκπληξη στους φορολογούμενους.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί βάσει νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις σε 2 κλιμάκια του βασικού φόρου και του αυξημένου κατά €50.000 αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού. Φυσικά θα γίνουν διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, από τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, ώστε να εντοπιστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πληρούν όσοι θα κληθούν να πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ ή έχουν πλήρη απαλλαγή.

Με την σειρά του το Υπουργείου Οικονομικών θα αποκαλύψει στους φορολογούμενους τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όχι στα τέλη Αυγούστου, αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν την 1η δόση κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για άνω των 200.000 φορολογουμένων, το εκκαθαριστικό αναμένεται να είναι αυξημένο, αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνει και τα €200.

Παράλληλα, οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να επηρεάσουν αρκετούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Ιδιαιτέρως για φορολογούμενους που τους αφορά ο συμπληρωματικός φόρος, η επιβάρυνση θα είναι περισσότερη λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης.

Τέλος, σύμφωνα με τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, το Υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες και προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων.
  • Μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πληρώσουν 2 στους 10 φορολογούμενους. Για τους περισσότερους από αυτούς, η μείωση θα είναι έως και €50.

Κατ’ επέκταση αναμένεται αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα μεσαίας και μεγάλης περιουσίας άνω των €250.000 και η οποία αφορά περισσότερους από 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών και των παρεμβάσεων που έγιναν σε δύο κλιμάκια του βασικού φόρου και του αυξημένου κατά €50.000 αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού.

Επιπλέον πληροφορίες για την νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ καθώς και την νέα κλίμακα πρόσθετου φόρου, μπορείτε να δείτε εδώ.

Πηγή: iefimerida

Share