«Ομπρέλα» δράσεων για την προστασία του νερού στον Δήμο Αλμωπίας

δράσεις για την προστασία του νερού στον Δήμο Αλμωπίας
Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου, η ημερίδα του Δήμου Αλμωπίας, στo πλαίσιο της πράξης “wa-mbrella” του προγράμματος INTERREG, με τίτλο: «Προστασία των υδάτινων πόρων μέσω της μείωσης του ανθρώπινου περιβαλλοντικού αποτυπώματος». Το έργο υλοποιείται υπό τη συνεργασία του Δήμου Αλμωπίας με τους εταίρους: Δήμο Negotino, ΔΕΥΑ Αλμωπίας, Public Utility Komunalec Negotino.

Η ημερίδα, για τις Βέλτιστες Πρακτικές Άρδευσης, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Αριδαίας «Ξενιτίδειο», χωρίς τη φυσική συμμετοχή των πολιτών, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. Η εκδήλωση προβλήθηκε και είναι διαθέσιμη για το κοινό, μέσα από την επίσημη σελίδα του Δήμου στο Facebook: https://fb.watch/7Vsv43ZG6l/.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν Aιρετά πρόσωπα της διοίκησης του Δήμου.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ιωάννης Κετικίδης, τονίζοντας την ύψιστη σημασία μίας τέτοιας δράσης για τον Δήμο Αλμωπίας -μία περιοχή άκρως αγροτική, με συνεισφορά στον τομέα της άρδευσης- δήλωσε σχετικά:

«Ο τομέας του νερού είναι πολύ σημαντικός για εμάς∙ ένας τομέας, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα εμπλουτισμένος στην περιοχή μας. Διαθέτουμε πλούσια φυσικά εδάφη, αλλά αυτό θα πρέπει κιόλας να το εκμεταλλεύτουμε.

Έχουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο κάμπο, της τάξης του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων, περίπου, σε όλον τον δήμο. Οι δράσεις, οι οποίες γίνονται στην άρδευση μέσα από αυτό το πρόγραμμα, είναι αξιοσημείωτες και ανυπομονούμε να υλοποιηθούν. Ένα κομμάτι του, το οποίο είναι παρεμφερές και αφορά τους κάδους φυτοφαρμάκων, είναι ήδη σε εξέλιξη. Περιμένουμε τις μελέτες του προγράμματος για την κατασκευή ενός φράγματος στην περιοχή του Προδρόμου∙ περιοχή η οποία διαθέτει ήδη ένα υδροηλεκτρικό και είναι ενδεικτικό της ποιότητας του νερού και της ποσότητας της οποίας υπάρχει.

Ένα ακόμα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο αποτελούν οι περίπου 250 αρδευτικές γεωτρήσεις -οι οποίες ανήκουν στον δήμο- και ένα σημαντικό κομμάτι της ενέργειας αυτής είναι η λειτουργία τους. Με τα μηχανάκια, που θα τοποθετηθούνε για τον έλεγχο αυτών των γεωτρήσεων, θα πετύχουμε την καλύτερη κατανομή των εισφορών, των οποίων έχουμε∙ Κάτι, που γυρνάει προς όφελος των ίδιων των καταναλωτών, προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας».

Χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ιωάννη Κετικίδη

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του δήμου, κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, με μία σύντομη αναδρομή, μας περιέγραψε πώς ξεκίνησε η δράση.

«Το 2016, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε ένα άλλο διακρατικό project με τη γείτονα χώρα, είχαμε επισκεφτεί το Νεγκότινο ως εταίροι στο πρόγραμμα “Bee-conomy”∙ ένα πρόγραμμα, που είχε να κάνει με την οικονομία της μέλισσας.

Η αποστολή στο Νεγκότινο αποτελούνταν από τον πρώην Δήμαρχο, τον κύριο Κετικίδη, τον Νίκο τον Τσίμα ως συνεργάτη κι εμένα, ως τον τότε Αντιδήμαρχο και αναπληρωτή Δήμαρχο.

Έτσι, λοιπόν, διεξήχθη μία συζήτηση για το τί θα είχαμε να προτείνουμε στους εταίρους για μια μετέπειτα συνεργασία.

Στην περιοχή, το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν η διαχείριση των γεωτρήσεων. Κι επειδή πάντα σκεφτόμασταν έναν τρόπο, έτσι ώστε να εξοικονομίσουμε και το ρεύμα, αλλά να έχουμε και το ανάλογο έσοδο από τις γεωτρήσεις, προτάθηκε ένα project πρωτοπόρο, που έχει να κάνει με την ηλεκτρονική υδροληψία. 

Η ηλεκτρονική υδροληψία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύστημα όπως είναι οι τηλεκάρτες, όπου ο πωλήτης-αγρότης πιστώνεται το ποσό, που επιθυμεί, για να μπορέσει να ποτίσει.

Όλο αυτό, όμως, έπρεπε να το εμπλουτίσουμε και με άλλες δράσεις, έτσι ώστε να φανεί ένα συνολικό πρόγραμμα διαχείρισης των υδάτων. Οπότε η πρόταση, που καταθέσαμε στους εταίρους, ήταν να πραγματοποιήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης υδάτων, με στόχο εμείς να κάνουμε την ηλεκτρονική υδροληψία.

Η πρόταση, η οποία στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και με μία σχετική με τη ΔΕΥΑ, εγκρίθηκε μετά από έξι χρόνια, κι αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στην υλοποίηση.

Αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό project για τον Δήμο μας, το οποίο έχει να κάνει όχι μόνο με την ηλεκτρονική υδροληψία και την άρδευση -γιατί θα μας δώσει και το έσοδο- έχει να κάνει και με το φράγμα, τις μελέτες φυσικά ∙ μία μελέτη αντικατάστασης δικτύου, αλλά και με δράσεις και προμήθειες της ΔΕΥΑ.

Παρά τις δυσκολίες, που γέννησε η πανδημία, προχωράμε και φτάνουμε στο τέλος».

Σε τί αποσκοπεί, τελικά, το πρόγραμμα “wa-mbrella”;

Ο κ. Νίκος Τσίμας, Project Manager της πράξης, εξηγεί:

«Το έργο “wa-mbrella” εστιάζει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στους υδάτινους πόρους της διασυνοριακής περιοχής, εστιάζοντας στους τρεις τομείς, που ο άνθρωπος παρουσιάζεται πιο παρεμβατικός σε σχέση με το νερό: την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση. 

Το “wa-mbrella” αποτελεί μία προστατευτική “ομπρέλα” δράσεων προστασίας του νερού, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά συνεισφέρουν όλες στην προστασία των υδάτινων πόρων. 

Έτσι, ο Δήμος Αλμωπίας εστιάζει στην άρδευση, με την προμήθεια μετρητών κατανάλωσης νερού στις αρδευτικές γεωτρήσεις, την προμήθεια κάδων για τα φυτοφάρμακα και την ωρίμανση του έργου της κατασκευής ενός μεγάλου αρδευτικού φράγματος.  

Ο Δήμος Νεγκότινο εστιάζει στην αποχέτευση, με την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και την ωρίμανση του έργου του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Η ΔΕΥΑ Αλμωπίας ωριμάζει την αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε ένα από τα μεγάλα χωριά του Δήμου, ενώ η ΔΕΥΑ του Νεγκότινο προμηθεύτηκε ένα αποφρακτικό όχημα για την προστασία του αποχετευτικού δικτύου της. 

Όλοι οι εταίροι υλοποιούν παράλληλα και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων, όπως σχολικούς διαγωνισμούς γκράφιτι για την προστασία του νερού, τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νερού και στις δύο περιοχές κ.ά.. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκε και η συγκεκριμένη ημερίδα για τους αγρότες, με θέμα τις Βέλτιστες Πρακτικές Άρδευσης. 

Το “wa-mbrella” καλείται να απαντήσει σε ένα σημαντικό ερώτημα: πώς μπορούν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα του νερού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους; 

Την απάντηση επιχειρούμε να τη δώσουμε μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας, αφού το νερό είναι ένα κοινό αγαθό που δε γνωρίζει σύνορα»

Τις δράσεις προβολής και δημοσιότητας και τη διοργάνωση της εκδήλωσης κάλυψε η εταιρεία Blue Οcean (πρώην Blue Value).

Share