Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πήραν άμεσα τον ρου μιας μεταρρυθμιστικής πορείας, με τα σκανδιναβικά κράτη να προκρίνονται επενδύοντας σε υποδομές και θεσπίζοντας τα απαραίτητα κίνητρα για πολίτες και επιχειρήσεις. Έτσι, σήμερα, μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από το Όσλο της Νορβηγίας έως τον Βορρά της Λαπωνίας οδηγώντας ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Στην Ελλάδα, πάλι, η ηλεκτροκίνηση πάει στο… ρελαντί. Παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη για προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εξηλεκτρισμό των μέσων σταθερής τροχιάς (περιλαμβάνονται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια που ετέθη προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση), η χώρα μας δεν έχει ακόμη να επιδείξει σημαντική πρόοδο στον τομέα των καθαρών μεταφορών.
Οι πωλήσεις
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφόρησαν μόνο 32 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και 76 ηλεκτρικά υβριδικά (επαναφορτιζόμενα). Συγκριτικά, στη Νορβηγία, την ίδια χρονική περίοδο, είχαν πουληθεί περισσότερα από 20.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Στη χώρα μας από το 2013 έως σήμερα έχουν πουληθεί 468 ηλεκτρικά οχήματα (182 αμιγώς ηλεκτρικά, 286 ηλεκτρικά υβριδικά), ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής κίνησης, δεν υπερβαίνει τα 1 .000. Αυτά προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Έτσι, η Ελλάδα «παίζει» ακόμη σε μικρό γήπεδο – το 2017 το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκίνητων αυξήθηκε από 0,06% σε 0,19%. Όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΕΝΕ, το 80,1% των συνολικών πωλήσεων αφορούσε υβριδικά επαναφορτιζόμενα οχήματα, κυρίως των εταιρειών BMW και Volkswagen, τα οποία παρέχουν 20 με 50 χιλιόμετρα αυτονομίας στην οδήγηση χωρίς φόρτιση.
Η περιορισμένη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας αντανακλά την έλλειψη φορολογικών και άλλων κινήτρων, υποδομών, αλλά και εκπαίδευσης των πολιτών σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων.
Ρυθμιστικό πλαίσιο
Όμως, για να αναπτυχθεί η ηλεκτροκίνηση, πρέπει να υπάρχουν σταθμοί φόρτισης. Και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μόλις τις προηγούμενες ημέρες έθεσε σε διαβούλευση το ρυθμιστικό πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών επαναφόρτισης, ζητώντας από τους φορείς να υποβάλουν προτάσεις έως τις 5 Δεκεμβρίου.
Δεν είναι τυχαία ότι το 2018 εγκαταστάθηκαν στη χώρα μόλις τρεις νέοι σταθμοί ταχυφόρτισης (φορτίζουν σε ένα εικοσάλεπτο). Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να ξεκινήσει η επέκταση της αγοράς, ο ΔΕΔΔΗΕ υπέβαλε πρόταση προς τη ΡΑΕ για την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης με 1.200 έως 1.500 σταθμούς στην ηπειρωτική χώρα που θα συνδέονται με το εθνικό δίκτυο και άλλους 100-150 στα ελληνικά νησιά. Η μελέτη χωροθέτησης ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.
Υποδομές
Υπάρχουν μόνο 50 σταθμοί φόρτισης Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΝΕ κ. Αλέξανδρος Παρέλλης, συνολικά, δεν υπάρχουν περισσότεροι από 50 σταθμοί φόρτισης, στους οποίους περιλαμβάνονται και 27 του ιδιωτικού δικτύου. Η εταιρεία ΕΚΟ, μέλος του Ομίλου ΕΛΠΕ, έχει δύο ταχυφορτιστές στον Ψαθόπυργο Αχαΐας, και απλούς φορτιστές σε Μαρούσι, Γλυφάδα και Κηφισιά.
«Στα σχέδιά μας είναι η εγκατάσταση περίπου δέκα ταχυφορτιστών και ορισμένων απλών για να καλύψουμε τις Εθνικές Οδούς» σημειώνει ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας των ΕΛΠΕ δρ Σπύρος Κιαρτζής. Ταχυφορτιστές θα τοποθετήσει πιλοτικά ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Avin σε τέσσερα πρατήρια στην Ιόνια Οδό ενώ η Shell, έχει εγκαταστήσει δύο ταχυφορτιστές σε πρατήρια στη Φιλιππιάδα και στην Αμαλιάδα.