Το νησί της Τήλου με το Έργο TILOS χρηματοδοτήθηκε με €11 εκατ. από την Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να γίνει το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά νησί της Ελλάδας.
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, το έργο TILOS εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα και για την καινοτομία του απέσπασε το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ε.Ε. Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής(πρώην Τ.Ε.Ι Πειραιά) και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών(Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας του Περιβάλλοντος). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ιδιωτική εταιρία EUNICE, η WWF Ελλάς, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ)καθώς επίσης και άλλες εταιρίες από 7 Ευρωπαϊκές χώρες.
Η καινοτομία του προγράμματος TILOS αφορά στην ενσωμάτωση της αποθήκευσης της ενέργειας σε μπαταρίες, στη διαχείριση των τοπικών φορτίων και στην πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ). Για πρώτη φορά στη χώρα μας εγκαθίστανται σε ευρεία κλίμακα, έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ενέργειας με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγής από ΑΠΕ καθώς το έργο στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τις φυσικές πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος.