Πάνω από 1,45 δις οι ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο

Πάνω από 1,45 δις οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο
Αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο καταγράφηκε το 2023

Νέα μεγάλη αύξηση, κατά 18,5%, καταγράφηκε στις ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο για το 2023.

Συγκεκριμένα, από 01/01 μέχρι και 31/12/2023, τα συστήματα του δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες είτε «μίλησαν» μεταξύ τους 1,453,680,496 φορές. Κατέγραψαν, δηλαδή, αύξηση κατά 226 εκατομμύρια. Το 2022 οι ψηφιακές συναλλαγές είχαν ανέλθει σε 1,227 δισεκατομμύρια.

Οι συναλλαγές αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ψηφιακές υπηρεσίες: ταυτοποίηση των πολιτών σε ένα πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση των κωδικών TAXISnet ή web banking.
  • Διαλειτουργικότητες: ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του δημοσίου, χωρίς άλλη ενέργεια από πλευράς του πολίτη πέρα από τη συγκατάθεσή του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, από το 2022, στις ψηφιακές συναλλαγές συνυπολογίστηκαν και οι ψηφιακές «οικονομικές» συναλλαγές. Δηλαδή, πρόκειται για περιπτώσεις που, ο πολίτης, έχει πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες του οικονομικού τομέα εκτός προτύπου OAuth 2.0.

«Η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών με το δημόσιο αποδεικνύει ότι, οι πολίτες, “αγκαλιάζουν” τις ψηφιακές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι μια καθημερινότητα φιλικότερη για όλους, με λιγότερη γραφειοκρατία κι εξοικονόμηση πόρων», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Eνώ, από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε:

«Ακόμα μια χρονιά έχουμε σημαντική αύξηση στις ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο, με μεγάλο όφελος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Συνεπώς και την εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και ενέργειας για τους πολίτες και εξοικονόμηση πόρων για τη Διοίκηση».

Πηγή: mindigital.gr

Δείτε ακόμα: Open1|EasyPay: Hλεκτρονική πληρωμή οφειλών προς τον Δήμο Θερμαϊκού

Share