Μείωση συντελεστών ΦΠΑ, από 01/06/2020, σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες

O Οικονομολόγος – Λογιστής, κ. Ανδρέας Πετρίδης, αναλύει στο Governet.gr, τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Με το άρθρο 11 του ν. 4690 (ΦΕΚ A’ 104/30.05.2020) προβλέπεται η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Οι προτεινόμενες διατάξεις εντάσσονται στο πλαίσιο της επείγουσας και απρόβλεπτης συγκυρίας για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών , λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19, και έχουν στόχο τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα ή και τη μείωση των τελικών τιμών των ανωτέρω αγαθών και υπηρεσιών για τους καταναλωτές, καθώς και τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, υπάγονται:

Α. Μη αλκοολούχα ποτά

Για το χρονικό διάστημα, από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020, ορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει, για τα μη αλκοολούχα ποτά.

Τα μη αλκοολούχα ποτά είναι :

  • Ποτά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα [π.χ. μεταλλικά νερά, αναψυκτικά ποτά τύπου κόλα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, παγωμένο τσάι (ice-tea)].
  • Μπύρα χωρίς αλκοόλη (μόνο εφόσον έχει μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλης).
  • Άλλα μη αλκοολούχα ποτά έτοιμα προς πόση [π.χ. καφές, τσάι, υποκατάστατα του γάλακτος (όπως γάλα σόγιας), σοκολατούχο γάλα, φρουτοχυμοί, νέκταρ χυμών].
  • Τονωτικά παρασκευάσματα, ισοτονικά παρασκευάσματα, ενεργειακά ποτά (π.χ. για αθλητές) και πόσιμοι ηλεκτρολύτες.

Εξαιρούνται όλα τα αγαθά της ΔΚ 2202 που περιέχουν σε οποιοδήποτε βαθμό αλκοόλη.

Β. Τα εισιτήρια κινηματογράφων και οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους

Για το χρονικό διάστημα, από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020, ορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 6% για:

  1. Εισιτήρια κινηματογράφων, καθώς και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).

Για το χρονικό διάστημα, από την 1η Ιουνίου 2020 έως την 31η Οκτωβρίου 2020, ορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 13% από 24%, που ισχύει, για:

  1. Υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους.
  2. Τις υπηρεσίες της παρ. 6 του Κεφαλαίου Β. του παραρτήματος III του κώδικα ΦΠΑ που είναι: η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Ουσιαστικά, με την τροποποίηση αυτή διευρύνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει για τις υπηρεσίες εστίασης και στις επιτόπιες καταναλώσεις των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Θέματα Προσοχής

Η μείωση των παραπάνω συντελεστών ΦΠΑ είναι προσωρινή και ισχύει για το διάστημα από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Εάν δεν αλλάξουν οι σχετικές διατάξεις από την 1η Νοεμβρίου 2020, οι συντελεστές θα επιστρέψουν σε αυτούς που ήταν σε ισχύ την 31η Μαΐου (πριν τη μείωση τους).

Για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται, από την 1η Ιουνίου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 01/06/2020 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.

Μεγάλη προσοχή στη μεταβολή παραστατικών με ημερομηνία πριν την 01/06/2020, για να διατηρήσουν τον αρχικό συντελεστή ΦΠΑ. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να γίνει κατάλληλη προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των ταμειακών μηχανών όπου απαιτείται.

 

Share