Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού

Οι εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης τον Μάρτιο του 2018 που είχαν ως αποτέλεσμα τη συνακόλουθη ταλαιπωρία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης λόγω της μεγάλης βλάβης που προέκυψε στον αγωγό που μεταφέρει νερό από την Αραβησσό, καταδεικνύει την ανάγκη ολοκλήρωσης μεγάλων υδροδοτικών έργων στον Δήμο με σκοπό την επάρκεια του νερού και την ασφάλεια στη χρήση του. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην επέκταση του διυλιστηρίου επεξεργασίας πόσιμου νερού και σκοπό έχει να διασφαλίσει την υδροδότηση της πόλης σε περίπτωση μελλοντικής πιθανής βλάβης έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΥΑΘ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις αρχές του 2010. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, λίγες μέρες μετά τη διακοπή της υδροδότησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε:

«Το επενδυτικό μας πλάνο των 170 εκατ. ευρώ προβλέπει κι άλλα μικρότερα έργα, που θα βελτιώσουν το υπάρχον δίκτυο και θα εξορθολογήσουν στο σύνολό του το υδροδοτικό σύστημα, ώστε να παρουσιάζει ευελιξία στην ισοκατανομή και στην προσαρμογή του σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Μιλάμε για αύξηση της χωρητικότητας βασικών δεξαμενών, 27.000 μ. νέων μεγάλων αγωγών, αντικατάσταση παλαιών, κατάργηση παλαιών εγκαταστάσεων και βεβαίως λήψη μέτρων στο πλαίσιο Σχεδίων Ασφάλειας Νερού».

Μετά την εξασφάλιση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ δήλωσε:

«Αυτό το έργο είναι για να διπλασιαστεί η παροχή του νερού που επεξεργαζόμαστε από τον Αλιάκμονα. Όταν θα έρθει αυτό το νερό θα μπορέσει να κλείσει τελείως ο πολύπαθος αγωγός της Αραβησσού και να γίνει ολική επισκευή ή αντικατάσταση».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι χρειάζονται δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης διυλιστηρίου από τη στιγμή που ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε:

«Κατορθώσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να εντάξουμε ένα από τα σημαντικότερα έργα για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που γίνεται στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη βλάβη της υδροδότηση της πόλης πριν λίγους μήνες που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του νερού για εννέα και πλέον ημέρες και τόνισε ότι με αυτό το έργο θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα υδροδότησης της Θεσσαλονίκης και θα διασφαλισθεί η ποιότητα και η επάρκεια του νερού σε περιοχές που σήμερα καλύπτονται και θα καλυφθούν στο μέλλον από την ΕΥΑΘ. Τέλος, σημείωσε ότι θα διπλασιασθεί η δυναμικότητα του υπάρχοντος διυλιστηρίου που διαμορφώνεται στα 150.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

Share