Δημήτρης Τασιάς: «Η ευρεία χρήση των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει δραστικά κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας»

Δημήτρης Τασιάς: «Η ευρεία χρήση των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει δραστικά κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας»

O Δημήτρης Τασιάς, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, μιλάει στο Governet.gr

Ο Δημήτρης Τασιάς είναι Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, με ευθύνη την υλοποίηση σύνθετων έργων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στον Δημόσιο τομέα.

Έχει περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας σε μεγάλης κλίμακας κυβερνητικά έργα ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των «Έξυπνων» Πόλεων και Internet of Things (IoT), του ψηφιακού μετασχηματισμού, της παροχής συμβουλών πληροφορικής και της ψηφιακής στρατηγικής για οργανισμούς του Δημόσιου τομέα.

Κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες ΤΠΕ, έχοντας επιτυχημένη συμβολή σε μερικά από τα πιο σύνθετα έργα για το Δημόσιο. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Κύριε Τασιά, σε ποιες δραστηριότητες επεκτείνεται η EY;

Καταρχάς, να σημειώσω ότι, ο εταιρικός σκοπός της EY, είναι η δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου για τους πελάτες μας, τους ίδιους τους ανθρώπους μας και την κοινωνία.

Πώς το καταφέρνουμε αυτό; Μέσα από τις καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, που προσφέρουμε, και την εκτενή εμπειρία μας και γνώση της αγοράς, βρισκόμαστε στο πλευρό των ελληνικών επιχειρήσεων, των οργανισμών του Δημοσίου και της Κεντρικής Κυβέρνησης ως ο πιο αξιόπιστος σύμβουλος, μεταξύ άλλων, σε θέματα μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Σήμερα, η EY Ελλάδος αριθμεί σχεδόν 2.500 επαγγελματίες. Με γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, καλύπτει όλη τη γεωγραφική επικράτεια της χώρας –αλλά και με σημαντικά έργα στο εξωτερικό– έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών ως η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών, ελεγκτικών, φορολογικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εταιρικής στρατηγικής και συναλλαγών στην ελληνική αγορά.

Σε παγκόσμιο, δε, επίπεδο, η EY είναι μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, με 400.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 150 χώρες.

Και ποιες είναι οι λύσεις που παρέχει η εταιρεία στον ελληνικό Δημόσιο τομέα;

Η ΕΥ, αξιοποιώντας τη διεθνή τεχνογνωσία της και την εκτεταμένη παρουσία της στην Ελλάδα ως η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρεία της χώρας, έχει αναπτύξει μια σειρά εξειδικευμένων υπηρεσιών που υποστηρίζουν τη λειτουργία και τον μετασχηματισμό του ελληνικού Δημόσιου τομέα.

Συνοπτικά, αναφέρω υπηρεσίες διαμόρφωσης στρατηγικής και τομεακών πολιτικών (π.χ. η στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής), οργάνωση και αναδιοργάνωση δημόσιων οργανισμών (όπως το νέο δημόσιο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), απλούστευση διαδικασιών και διοικητικών βαρών (Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών), διοίκηση προγραμμάτων και έργων (π.χ. Project Management Office για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), υποστήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (π.χ. «πράσινη φορολογία», πλαίσιο δημόσιων επενδύσεων) και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας (π.χ. συμβάσεις παραχώρησης Μαρίνας Αλίμου, ΣΔΙΤ Μετρό Θεσσαλονίκης, κ.λπ.).

Ειδικά για τα έργα τεχνολογίας του Δημόσιου τομέα, που είναι ο τομέας ευθύνης μου, οι παρεχόμενες υπηρεσίες καλύπτουν τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων (ΑΙ & data), της κυβερνοασφάλειας, των πλατφορμών και του digital engineering (cloud και ανάπτυξη custom software). Οι υπηρεσίες στους τομείς αυτούς καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου, από τη στρατηγική και τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και την υποστήριξη κατά την παραγωγική λειτουργία.

Έχοντας ήδη υλοποιήσει κομβικά έργα του ελληνικού Δημοσίου και υπηρεσίες του gov.gr, οι ομάδες της EY Ελλάδος συμμετέχουν σε όλα τα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, όπως, ενδεικτικά, ο κεντρικός κόμβος διαχείρισης και ανάλυσης πολυδιάστατων δεδομένων μεγάλου όγκου (Gov BI).

Η πανδημία έφερε, ταχύτερα, και τους δημόσιους οργανισμούς αντιμέτωπους με την ανάγκη ψηφιακής μετάβασης. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα; Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δυσκολίες που δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί;

Η πανδημία είχε καταλυτική επίδραση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Δημόσιου τομέα, σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, υπήρξε ραγδαία επιτάχυνση της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και αύξηση των συνδιαλλαγών με τους πολίτες μέσω του gov.gr, όπου η Ελληνική Κυβέρνηση επέδειξε ικανότητα για καινοτομία και ταχεία υιοθέτηση τεχνολογιών, περνώντας το «τεστ αντοχής» σε καινούριες ψηφιακές λύσεις. Στη δεύτερη φάση, με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», δόθηκε η ευκαιρία να καταρτιστεί ένα πρωτόγνωρο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του συνόλου του Δημόσιου τομέα, το οποίο βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, αυτήν την περίοδο, είναι η επιτυχής και έγκαιρη υλοποίηση του συνόλου των έργων εντός των αυστηρών χρονικών ορίων του ΤΑΑ. Όταν βρίσκονται σε εξέλιξη τόσα πολλά έργα ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα επάρκειας του ανθρώπινου δυναμικού και από τις δύο πλευρές (αναδόχους και δημόσιο), ο χρονισμός των έργων και οι αλληλεξαρτήσεις και οι πιθανές επικαλύψεις.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι αισιόδοξος ότι, ως χώρα και ως κλάδος ΤΠΕ, θα αξιοποιήσουμε αυτήν την εξαιρετική ευκαιρία για αλλαγή, παραδείγματος, στον Δημόσιο τομέα.

Αναφορικά με τη σημασία, τον ρόλο και την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στο ψηφιακό μέλλον του ελληνικού Δημόσιου τομέα, τι εκτιμάτε;

Αυτό που πριν από λίγο καιρό αποκαλούσαμε «ψηφιακό μέλλον», είναι πλέον παρόν, καθώς ήδη το ελληνικό Δημόσιο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στο gov.gr, ενώ είναι σε εξέλιξη αρκετά έργα που θα ενισχύσουν τη χρήση της.

Η ΕΥ Ελλάδος, είναι από τους πρωτοπόρους στην υλοποίηση έργων τεχνητής νοημοσύνης, με περισσότερους από 250 μηχανικούς και επιστήμονες δεδομένων, οι οποίοι απασχολούνται στην ομάδα ΑΙ & Data της εταιρείας, ενώ, παράλληλα, στην Αθήνα στεγάζεται και το Κέντρο Αριστείας της EY για AI & Data. Υπενθυμίζω, σε αυτό το σημείο, ότι εκπονήσαμε τη μελέτη ωρίμανσης για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ είναι σε εξέλιξη το έργο του Gov BI που προανέφερα, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για το Δημόσιο.

Η αξιοποίηση, λοιπόν, της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να αλλάξει καταλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Δημόσιου τομέα. Φανταστείτε, για παράδειγμα, αντί να πρέπει να μπείτε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο gov.gr για να αιτηθείτε την εγγραφή του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό της γειτονιάς σας και να περιμένετε να δείτε εάν καλύπτετε τα κριτήρια επιλογής, να σας έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό με το οποίο θα ενημερώνεστε ότι πληροίτε τα κριτήρια (καθώς υπάρχουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα) και η εγγραφή να γίνεται με την απλή σύμφωνη γνώμη σας. Μπορούμε, δηλαδή, να μετακινηθούμε από το σημερινό μοντέλο, όπου το Δημόσιο ζητά από τον πολίτη να τεκμηριώσει την κατάστασή του με πλήθος δικαιολογητικά, σε ένα μοντέλο όπου το Δημόσιο θα γνωρίζει ήδη την κατάσταση και θα επικοινωνεί προληπτικά με τον πολίτη.

Εντούτοις, υπάρχει μια σειρά νέων προκλήσεων στην υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως, για παράδειγμα, η ιχνηλάτηση της διαδικασίας απόφασης και η αποφυγή δημιουργίας στερεοτύπων ή προκαταλήψεων στα μαθησιακά μοντέλα AI. Η ΕΥ, αξιοποιώντας την εμπειρία της σε αντίστοιχες υλοποιήσεις, έχει δημιουργήσει ένα συνεκτικό μεθοδολογικό πλαίσιο υλοποίησης που αντιμετωπίζει το σύνολο των, καινοφανών αυτών, προκλήσεων.

Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ΕΥ την επόμενη πενταετία, σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο;

Η ευρεία χρήση των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει δραστικά κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, με τρόπους που μόλις έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε. Ήδη σε πρόσφατη σχετική παγκόσμια έρευνα της ΕΥ, το σύνολο των ερωτηθέντων CEOs (99%) απάντησαν ότι πραγματοποιούν ή σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις σε αυτήν την τεχνολογία.

Έχοντας ήδη επενδύσει $1,4 δισ. για την ανάπτυξη της ενοποιημένης πλατφόρμας EY.ai, η ΕΥ θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας στην Ελλάδα και τον κόσμο να αναπτυχθούν, να μετασχηματιστούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα με τη δύναμη της τεχνολογίας, της καινοτομίας αλλά και των ανθρώπων τους.

Share