Έξυπνες πόλεις: Οδοί με έξυπνο ηλεκτροφωτισμό και λύσεις έξυπνης στάθμευσης

Το Μόνχαϊμ αμ Ράιν κάνει αλλαγές για να γίνει έξυπνη πόλη: μετά το δίκτυο υψηλής ταχύτητας για όλους τους κατοίκους, ταμπλέτες για όλους τους μαθητές και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του δημαρχείου, το Μόνχαϊμ έχει πλέον και έξυπνο ηλεκτροφωτισμό. Ο Δήμαρχος Daniel Zimmermann κέρδισε τις εκλογές το 2009 και στα 27 του χρόνια έγινε ο νεότερος Δήμαρχος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Από τότε έχει δοθεί μεγάλη σημασία στις ψηφιακές υποδομές της πόλης των 43.000 κατοίκων. Στις σχολικές αίθουσες χρησιμοποιούνται ταμπλέτες, υπάρχει ιστοσελίδα με δυνατότητα χρήσης από κινητό τηλέφωνο για τη διαφήμιση επιχειρήσεων εστίασης και εφαρμογή στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν απευθείας προβλήματα όπως αστοχίες του οδοστρώματος, παράνομη απόρριψη σκουπιδιών, πλακάκια πεζοδρομίων που χρειάζονται επισκευή. Η σύνδεση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες για όλους είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους ψηφιοποίησης στο Μόνχαϊμ. Έως το 2018 στόχο αποτελεί η σύνδεση όλων των κατοικιών και επιχειρήσεων με δίκτυο οπτικών ινών και η παροχή κοινόχρηστου WLAN σε όλη την πόλη. Κάτοικοι και επισκέπτες χρησιμοποιούν ήδη την υπηρεσία στην περιοχή της παλιάς πόλης μέσω WLAN hotspot.

Το Μόνχαϊμ είναι πρωτοπόρος με τη WLAN υποδομή που διαθέτει. Το Internet of Things είναι το επόμενο βήμα: Η πόλη έχει έξυπνο ηλεκτροφωτισμό. Πιλοτικά, ο Δήμος συνεργάστηκε με τη Deutsche Telekom για την αντικατάσταση των λυχνιών πίεσης υδραργύρου με LED φωτισμό στο κέντρο της πόλης. Οι νέοι λαμπτήρες είναι όχι μόνο οικονομικοί αλλά και έξυπνοι καθώς συνδέονται μέσω WLAN, υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου του κάθε ενός ξεχωριστά και δυνατότητα μείωσης της έντασής τους όταν απαιτείται μικρότερη ένταση φωτισμού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται οικονομία στην ενέργεια κατά 70%.

Σε περίπτωση βλάβης γίνεται αυτόματα αποστολή ειδοποίησης γεγονός που εξαλείφει τους προγραμματισμένους ελέγχους συντήρησης. Η ομάδα συντήρησης επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση ανάγκης γεγονός που συμβάλει σε οικονομικό όφελος για την πόλη. Για το λόγο αυτό το Μόνχαϊμ στοχεύει στην επέκταση του δικτύου έξυπνου φωτισμού στην περιοχή της παλιάς πόλης και σε άλλες περιοχές. Το συμβούλιο της πόλης σχεδιάζει το επόμενο έργο σε συνεργασία με την Telekom: Δίκτυο των θέσεων στάθμευσης του κέντρου της πόλης με στόχο τη διευκόλυνση εύρεσης θέσης στάθμευσης και τη μείωση του φόρτου κυκλοφορίας.

Το ελληνικό παράδειγμα: «Έξυπνες» λύσεις για στάθμευση και φωτισμό με ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης στη Χαλκίδα από τον Μάρτιο 2017

Η λύση «έξυπνης» στάθμευσης, σε συνδυασμό με το mobile application που αναπτύχθηκε από την OTS και είναι διαθέσιμο για συσκευές Android και iOS, δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ενημερώνονται για τα σημεία όπου υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και πώς θα φτάσουν σε αυτές, αλλά και να καθοδηγηθούν σε άλλη θέση σε περίπτωση που η αρχική καταληφθεί. Η εφαρμογή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου εύρεσης θέσης στάθμευσης και κατ’ επέκταση στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και τη μείωση εκπομπής ρύπων. Παράλληλα, επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τις θέσεις στάθμευσης, έχοντας εικόνα τόσο για το χρόνο στάθμευσης κάθε οχήματος, όσο και για κάθε στάθμευση που παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ.

Τα συστήματα «έξυπνου» φωτισμού τεχνολογίας SSL/LED της ΚΑΥΚΑΣ, αντικατέστησαν τα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας και έχουν ήδη συμβάλλει σε εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60%. Μέσω της ασύρματης διαχείρισής τους, παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και προγραμματισμού της λειτουργίας και συντήρησής τους από απόσταση, καθώς και της δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού, αποσκοπώντας στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση, την ασφάλεια αλλά και την οπτική άνεση των πολιτών.

Τα δεδομένα των «έξυπνων» λύσεων συγκεντρώνονται μέσω δικτυακών υποδομών σε Cloud υποδομές του Ομίλου ΟΤΕ και καταλήγουν στην πλατφόρμα Smart & Connected Digital Platform της Cisco. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται η διαχείριση των «έξυπνων» λύσεων καθώς και η ενοποίηση, αποθήκευση και απεικόνιση των δεδομένων από τις εφαρμογές, μέσω ενός ενιαίου περιβάλλοντος προβολής (dashboard). Η Smart & Connected Digital Platform έχει τη δυνατότητα μελλοντικής ενσωμάτωσης περισσότερων έξυπνων λύσεων.

Share