Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων

Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, παραβρέθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Συνεδρίου τόνισε  το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης λέγοντας ότι: «Οι Περιφέρειες καλούνται να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο και σημαντικό ρόλο σε αυτή τη πορεία».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στο θέμα του συνεδρίου σχολιάζοντας το ως «επίκαιρο ευρωπαϊκά, καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση στη Ευρωπαϊκή Ένωση για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές και για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στη νέα ευρωπαϊκή προγραμματική, εκεί που οι Περιφέρειες της Ευρώπης, και αυτή των Ιονίων Νήσων καλείται να συνεισφέρει και να μπορέσει να συμμετάσχει δημιουργικά και παραγωγικά».

«Σταδιακά ανακτούμε την κυριαρχία μας ξανά και τη δυνατότητα πολιτικών επιλογών και άσκησης πολιτικής, μπορούμε πια να καθορίσουμε το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζουμε, και αυτό αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019: ένας προϋπολογισμός που έχει αναπτυξιακή αποτύπωση και είναι ένα δείγμα γραφής που αφορά το αναπτυξιακό και κοινωνικό μας πρόσημο, και ιδιαίτερα με τα σημαντικά μέτρα για τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για την διασφάλιση των συντάξεων. Και όλα αυτά έχοντας εγκριθεί αυτός ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός μέσα από τη κανονική διαδικασία της Ευρωζώνης και πιστοποιηθεί στη προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup», τόνισε η Υπουργός.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί για την κυβέρνηση, αναφέροντας: «η πρώτη είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε μεγάλες αλλαγές που έχουμε δρομολογηθεί όλα αυτά τα χρόνια για να έχουμε μια δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, ανεξάρτητη, αποτελεσματική και σύγχρονη, η οποία να μπορεί να στηρίξει όλες τις διαδικασίες».

«Δεύτερη προτεραιότητα είναι μια δημόσια διοίκηση που να μπορεί να στηρίξει το σχέδιο παραγωγής και ανασυγκρότησης της χώρας, σε αυτή τη προσπάθεια, προσπαθούμε και εμείς με τη συνεχή απλοποίηση των διαδικασιών».

«Μεγάλος στόχος είναι ο ψηφιακός ανασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκροτησης ενώ τόνισε πως «είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα που από το 2019 θα φέρνουν αποτελέσματα».

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου έθεσε ως ένα ακόμα στόχο τη «στήριξη των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)» σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα «καλύψει τις 125 οργανικές και νέες θέσεις που υπάρχουν στο ΚΕΠ, όπως επίσης έχουμε δρομολογήσει το πρόγραμμα για τα ψηφιακά ΚΕΠ και μακροπρόθεσμα σε 1-2 χρόνια να πάμε σε μια φάση ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «στις άμεσες προτεραιότητες είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού για την ειδική αγωγή, όπου προχωρά η νομοθετική ρύθμιση και η “Βοήθεια στο σπίτι”, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή και έτσι θα μπορέσει το πρόγραμμα αυτό να αποκτήσει μια μόνιμη βάση στο κοινωνικό μας κράτος».

Πηγή: http://www.minadmin.gov.gr/?p=33055

Share