Μαρία Γαβαλά: «Την “απειλή” του κορωνοϊού, η Αντιδημαρχία τη μετέτρεψε σε ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

Μαρία Γαβαλά: «Την "απειλή" του κορωνοϊού, η Αντιδημαρχία τη μετέτρεψε σε ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό»

Συντακτική ομάδα Governet.gr

Η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Μαρία Γαβαλά, μιλάει στο Governet

Η Μαρία Γαβαλά, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, κάνει τον απολογισμό της τετραετίας και μιλάει για τις παρεμβάσεις της Αντιδημαρχίας σε ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Κυρία Γαβαλά, από το εκπαιδευτικό κομμάτι και την προπονητική στην ενασχόληση με τα κοινά.

Είμαι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με μεταπτυχιακό στη «Μεγιστοποίηση αθλητικής επίδοσης ή απόδοσης».

Υπηρετώ είκοσι τέσσερα χρόνια στην εκπαίδευση, οκτώ από τα οποία στην Κρήτη και δύο στον νομό Πέλλας. Ασχολήθηκα με την προπονητική στο βόλεϊ και, κυρίως, σε αναπτυξιακές ηλικίες. Η τελευταία διάκριση είναι με τις κορασίδες της ακαδημίας ΔΕΚΑ και αφορά την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το αναφέρω, απλώς, γιατί αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση όταν οι κόποι των παιδιών στέφονται με επιτυχία.

Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκα εξαιτίας του Δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού. Αλλιώς δεν είχα κανέναν λόγο, ούτε κάποια φιλοδοξία. Ούσα δημότης Κορδελιού Ευόσμου, αγαπώντας τον τόπο μου και γνωρίζοντας τα προβλήματα, κατέβηκα υποψήφια στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Και στις επερχόμενες, θα είμαι με την παράταξη του Κλεάνθη Μανδαλιανού.

Αναλάβατε τα ηνία της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού & Νέας Γενιάς σε μια δύσκολη περίοδο, αυτήν της πανδημίας και των αυστηρών περιορισμών. Τι ενέργειες έγιναν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία αθλουμένων και εργαζομένων, καθώς και η συνέχιση των δραστηριοτήτων;

Την «απειλή» του κορωνοϊού, η Αντιδημαρχία τη μετέτρεψε σε ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βέλτιστη λειτουργία των αθλητικών χώρων.

Τον Σεπτέμβριο του ’20 ξεκινήσαμε, στο πλαίσιο αυτό, με το σύστημα ελεγχόμενης προσέλευσης, αρχικά, και στη συνέχεια και με την πλατφόρμα διαχείρισης των μελών. Λειτουργούσαμε σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση∙ κάναμε απομακρυσμένη άθληση και είχαμε προσέλευση προγραμματισμένη. Περάσαμε στις εγγραφές και την παρακολούθηση των αθλουμένων κατεξοχήν διαδικτυακά. Οπότε, ήταν πάρα πολύ σημαντική η υιοθέτηση των λύσεων αυτών. Ήταν η αρχή.

Ακόμα και τώρα που δεν υπάρχουν περιορισμοί, οι λύσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές. Αυτήν τη στιγμή, δηλαδή, γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι σε ποια ώρα υπάρχουν κενές θέσεις και σε ποια είναι πλήρες το πρόγραμμα. Αυτό που έχει μείνει, ίσως, λίγο πίσω, είναι το να πληρώνουν ψηφιακά τις συνδρομές τους, επειδή, ουσιαστικά, η χρονιά που λειτουργούμε κάτω από κανονικές συνθήκες είναι η φετινή. Το προωθούμε όσο τον δυνατόν περισσότερο. Πιστεύω ότι, μέχρι και την επόμενη χρονιά, θα έχουμε περάσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφιακών πληρωμών.

Μια τέτοια μετάβαση δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα στο Δημόσιο. Η αύξηση στην ψηφιακή μεταρρύθμιση των συνδρομών ήρθε σταδιακά, οπότε μπόρεσε κι η υπηρεσία, από την πλευρά της, να ανταπεξέλθει. «Ξεμπλοκάραμε» την εσωστρέφειά μας και μπορέσαμε και λειτουργήσαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες . Όταν είναι κάτι καλό, το διατηρείς. Και, στη συνέχεια, το αναβαθμίζεις. Η προγραμματισμένη προσέλευση θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλα τα ανοιχτά γήπεδα, σε όλες τις εγκαταστάσεις ειδικά τώρα που ανακαινίζονται τόσοι αθλητικοί χώροι.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αναβάθμισης της ποιότητας των αθλητικών χώρων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ποιες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης;

Προτεραιότητά μας ήταν να λύσουμε κάποια χρόνια προβλήματα, όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ήταν πολύ βασικό.

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα περισσότερα έργα έγιναν μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων («Φιλόδημος», «Αντώνης Τρίτσης», Διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία Ιnterreg με ακρωνύμιο «PROMO YMC(H)A», «Smart cities»). Όλα τα παραπάνω απαιτούν μεγάλο χρόνο για την ωρίμανση των μελετών και αντίστοιχo χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία που τα ακολουθεί.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση και ανακαίνιση του κλειστού Γυμναστηρίου του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Δ.Ε. Κορδελιού και των αντίστοιχων αύλειων χώρων τους. Με την αποπεράτωση του συγκεκριμένου έργου τον Αύγουστο, θα έχουμε ένα σχολικό γυμναστήριο με υψηλές προδιαγραφές, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί επίσημα πρωταθλήματα κυρίως πετοσφαίρισης αλλά κι άλλων αθλημάτων. Καθώς και σχολικά πρωταθλήματα.

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσονται οι βελτιώσεις που υλοποιούνται στα δύο προπονητήρια ποδοσφαίρου στην οδό 25ης Μαρτίου και στη Νυμφαίου, στη Δ.Ε. Ευόσμου. Οι παρεμβάσεις για το πρώτο γήπεδο ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες και αφορούν αλλαγή περίφραξης, χλοοτάπητα και φωτισμό. Ενώ θα ακολουθήσουν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις και για το γήπεδο της οδού Νυμφαίου.

Επιπρόσθετα, με το Διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg με ακρωνύμιο PROMO YMC(H)A, οριοθετήθηκε η Αθλητική Γειτονιά, δημιουργήθηκαν υπαίθριοι χώροι άθλησης με αντίστοιχα όργανα. Επίσης, έγινε ήπια παρέμβαση αναβάθμισης του Δ.Α.Κ. με τοποθέτηση καθισμάτων στις κερκίδες, ηλεκτρονικού πίνακα, επίπλων και εξειδικευμένου αθλητικού εξοπλισμού (pilates reformer) τόσο στο Δ.Α.Κ. όσο και στο δημοτικό γυμναστήριο της οδού Κολοκοτρώνη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, βρίσκεται σε εξέλιξη η επισκευή της στέγης του Δ.Α.Κ. και η αντικατάσταση των τηλεσκοπικών κερκίδων. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 310.000,00€, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει με το ποσό των 150.000,00€, ενώ το υπόλοιπο το εξασφάλισε ο Δήμος. Είναι μία στέγη με σοβαρά προβλήματα εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη κατασκευή και χρειάστηκε κι εξειδικευμένη μελέτη για την αναβάθμισή της.

Στέγη Δ.Α.Κ.

Επίσης, με ιδίους πόρους του Δήμου επιτεύχθηκε σημαντική ανακαίνιση σε εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ (Διαλογή, Κερκίδος, Κ. Καραμανλή). Στο γήπεδο της οδού Κ. Καραμανλή στη Δ.Ε. Κορδελιού αναβαθμίστηκε, επιπλέον, και ο περιβάλλων χώρος, με την τοποθέτηση καλλισθενικών υπαίθριων οργάνων γυμναστικής και το γήπεδο της οδού Σιατίστης με τοποθέτηση προστατευτικών. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση του πάρκου στις οδούς Πυθαγόρα & Μαβίλη.

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει ενταχθεί η ανακαίνιση οκτώ γυμναστηρίων σε σχολικές μονάδες, η οποία θα αφορά τόσο το εσωτερικό τους όσο και τον αύλειο χώρο που τα περιβάλλει. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η προσθήκη κερκίδων στο γήπεδο της οδού Αγαμέμνωνος. Η υλοποίηση όλων αυτών που ανέφερα, θα ξεκινήσει στο τέλος του 2023.

Τέλος θα ήθελα ιδιαίτερα να αναφερθώ στη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Αθλητικού πάρκου (πρώην στρατόπεδο Παπακυριαζή), για 20+10 έτη, από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ. Α.Ε.). Εδώ, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι ήταν αδύνατον να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτόν τον χώρο, εξαιτίας του γεγονότος ότι τώρα ήρθε στην ιδιοκτησία του Δήμου. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα με ιδίους πόρους. Και μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει και η βελτίωση του φωτισμού. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και η αντικατάσταση της περίφραξης.

Για έναν δημότη που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη;

Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τα τρέχοντα προγράμματα μέσω της πλατφόρμας: https://booking.open1.eu/kordelio-evosmos.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να διευκρινίσω ότι τα τμήματα ενηλίκων που υλοποιούνται στον Δήμο είναι πιστοποιημένα προγράμματα «Άθληση για όλους». Συμμετέχουν πολίτες χωρίς διακρίσεις, με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, συμβάλλοντας, παράλληλα, προληπτικά στο επίπεδο της υγείας τους. Όλα τα τμήματα υλοποιούνται με την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών Φυσικής Αγωγής και υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο είδος των προγραμμάτων, πολλά από τα οποία διακρίνονται για την καινοτομία τους σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για παράδειγμα, το δημοτικό γυμναστήριο στην οδό Κολοκοτρώνη αποτελεί μία εγκατάσταση – πρότυπο, με πολύ άνετους χώρους, ευάερους, ευήλιους κι εξοπλισμένους με εξειδικευμένα και τελευταίας τεχνολογίας όργανα. Στο σύνολό του είναι ένα κτήριο το οποίο όσοι το επισκέπτονται μία φορά, γίνονται ένθερμοι υποστηρικτές του. Πέρα από τις υποδομές στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η εμπειρία, οι γνώσεις και η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού στις νέες τάσεις άσκησης προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Όραμά μας παραμένει και η δημιουργία αντίστοιχου χώρου στη Δ.Ε. Κορδελιού.

   
Αίθουσα γυμναστικής στο δημοτικό γυμναστήριο της οδού Κολοκοτρώνη       

Για τον Ιούνιο, βρίσκονται σε εξέλιξη τα τμήματα άσκησης ενηλίκων στο υπαίθριο γυμναστήριο της οδού Μουσών. Είναι ένα πρόγραμμα που προέκυψε εξαιτίας του κορωνοϊού και συνεχίζει να υλοποιείται τη συγκεκριμένη εποχή. Έχουν ξεκινήσει και οι εγγραφές για τα προγράμματα μικρής διάρκειας «Καλοκαιρινές αθλοπαιδιές» & «Εκμάθηση κολύμβησης», που αφορούν στη συμμετοχή παιδιών αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού έτους.

Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αφορά δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, με την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, είναι τα προγράμματα «Γνωριμία με τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια», «Ανακαλύπτοντας τα αθλήματα», «Ταξίδι στον κόσμο του τένις». Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, τη σχολική περίοδο 2022-2023, συνολικά τα επισκέφθηκαν πάνω από 4.000 μαθητές.  

Φέτος, θα επαναληφθεί και το τουρνουά Beach volley -που έχει γίνει θεσμός- σε συνεργασία με τις ακαδημίες βόλεϊ «Όλυμπος Κορδελιού» και τον εμπορικό σύλλογο Ελευθέριου Κορδελιού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση για το Φεστιβάλ Προγραμμάτων «Άθληση για όλους», στις 7 & 9 Ιουνίου, στο κλειστό γυμναστήριο Δ.Α.Κ. Ευόσμου· έναν πολύ πετυχημένο θεσμό που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αθλητικής περιόδου, με συμμετοχή τμημάτων προσχολικής, παιδικής, εφηβικής ηλικίας, τμήματα ενηλίκων, τρίτης ηλικίας και ΑμεΑ.

Share