Νέα ΚΥΑ και η συμμαχία ΣΕΔ με τους ΦΟΔΣΑ

Την νέα ΚΥΑ που βγήκε σε διαβούλευση όπως και τους νέους ιλιγγιώδεις στόχους που έβαλε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και τις τεράστιες ευθύνες των δήμων εξέθεσε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος περιέγραψε την νέα οδηγία της Ευρώπης σύμφωνα με την οποία σε επίπεδο Εθνικού Σχεδιασμού η ανακύκλωση ανεβαίνει για τα επόμενα 20 έτη σε 65% από 50% (στόχος) που είναι σήμερα και ο στόχος εκτροπής από 10% που είναι σήμερα στην Ελλάδα στο 80%.
Μιλάμε δηλαδή για ανάγκη 4πλασιασμού της δημοτικής ανακύκλωσης
Επίσης έγινε στόχοι η 100% ανακύκλωση πλαστικού ενώ το 50% του πλαστικού που βγαίνει στην αγορά πρέπει σήμερα να προέρχεται από ανακυκλωμένο υλικό. Σήμερα στην Ελλάδα βρισκόμαστε στα επίπεδα του 6%.
Για το 2030 η στόχος είναι το 90% ανακύκλωση συσκευασιών πλαστικού

Για τον λόγο αυτόν όπως είπε ο κ. Φάμελος πρέπει να γίνει μια συμμαχία μεταξύ δήμων ΣΕΔ και ΦΟΔΣΑ.

Ετσι σύμφωνα με το νόμο οι δήμοι βάζουν τους κανόνες με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, δημιουργούνται υποχρεωτικά 4 ρεύματα ανακύκλωσης συν τα οργανικά σε κάθε δήμο και με την ΚΥΑ δίνονται παράλληλα κίνητρα για να επενδύσει ο δήμος στην ανακύκλωση.

Ο Αν Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι έχουν εγκριθεί μέτρα 180 εκ ευρώ για την χρηματοδότηση οργανικών κάδων, απορριμματοφόρων και κλαδοτεμαχιστών,
δίνεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσίας από ιδιώτες για την κομποστοποίηση, ενώ το κόστος της μεταφοράς και διάθεσης της ανακύκλωσης πληρώνουν τα ΣΕΔ.

Θύμισε τέλος ότι οι δήμοι έχουν την δυνατότητα να έχουν και έσοδα από τα Πράσινα Σημεία κλπ. καθώς και να επιβάλουν το σύστημα Πληρώνω όσο Πετάω.

Ετσι μαζί με τον νέο νόμο και την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα ΣΕΔ, έρχονται δύο ρυθμίσεις με την ΚΥΑ ως κίνητρα για την ανακύκλωση.
Από τη μία καταργείται το τέλος ταφής και μετατρέπεται σε περιβαλλοντική εισφορά που θα επιστρέφει στον δήμο για επενδύσεις στην ανακύκλωση και από την άλλη ανάλογα με τις επιδόσεις στην ανακύκλωση, κάθε δήμος θα παίρνει έκπτωση ως και 25% για την ταφή.
Σημαντικό είναι ότι διαβαθμίζεται και η τιμολόγηση για την διαχείριση των αποβλήτων. Διαφορετικά θα τιμολογείται η ταφή των αποβλήτων ή υπολειμμάτων (τριπλάσια από τη διαλογή στην πηγή) και διαφορετικά η επεξεργασία των αποβλήτων (στο 70% της τιμής της ταφής) ανεξάρτητα από την διαχείριση που θα κάνει ο ΦΟΔΣΑ.

Την διαβούλευση μπορείτε να βρειτε εδώ

Share