Νανά Γλύκα – Χαρβαλάκου: «Eίμαι προπονημένη στη σκληρή δουλειά – Aισθάνομαι ότι αναγνωρίζεται η δουλειά μας από τους Πειραιώτες»

Νανά Γλύκα - Χαρβαλάκου: «Eίμαι προπονημένη στη σκληρή δουλειά - Aισθάνομαι ότι αναγνωρίζεται η δουλειά μας από τους Πειραιώτες»

Συντακτική ομάδα Governet.gr

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Πειραιά, Νανά Γλύκα – Χαρβαλάκου, κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων αυτής της τετραετίας και μιλάει, στο Governet.gr, για τους στόχους της επόμενης.

Γυναίκα, μητέρα, εν ενεργεία δικηγόρος, η Νανά Γλύκα – Χαρβαλάκου βρίσκεται, από το 2014, στο τιμόνι της Αντιδημαρχίας Οικονομικών του Δήμου Πειραιά.

«Προπονημένη στη σκληρή δουλειά και μαθημένη στα δύσκολα», όπως η ίδια ομολογεί, ετοιμάζεται να ριχτεί και πάλι στον αγώνα των διεκδικήσεων, για έναν Πειραιά ακόμα καλύτερο.

Κυρία Γλύκα – Χαρβαλάκου, τι σας ώθησε ώστε, από το 2014, να μοιράζετε την επαγγελματική σας ζωή μεταξύ δικαστικών και αυτοδιοικητικών εδράνων;

Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι, πριν ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά, θα πρέπει να έχει εργαστεί και να συνεχίζει να εργάζεται σκληρά. Να μην αντιμετωπίζει, δηλαδή, την πολιτική ως βιοπορισμό και να μην είναι αποκομμένος από την αγορά εργασίας και την κοινωνική πραγματικότητα. Ποινική δικηγορία ασκώ την τελευταία εικοσαετία και είμαι προπονημένη στη σκληρή δουλειά και μαθημένη στα δύσκολα.

Το 2014 αποφάσισα, από αγάπη για την πόλη μου, να συστρατευθώ με το όραμα του «Πειραιά Νικητή» και του Γιάννη Μώραλη, ώστε να καταστεί το Μεγάλο Λιμάνι μια σύγχρονη, βιώσιμη πόλη∙ με έναν δήμο αρωγό των αδυνάμων και των ευπαθών ομάδων, με προτεραιότητες τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και με ολοκλήρωση των μεγάλων έργων ανάπλασης, που ήδη έχουν αλλάξει την εικόνα του Πειραιά.

Τα χρόνια της θητείας σας πορεύεστε στο πλευρό του νυν Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, με την ιδιότητα της Αντιδημάρχου Οικονομικών. Θα δώσετε την εκλογική σας «μάχη» και για την επόμενη τετραετία; Ποιοι οι στόχοι και το πολιτικό όραμα για την επερχόμενη θητεία σας;

Μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι των Οικονομικών του Δήμου Πειραιά και στην Προεδρία της Οικονομικής Επιτροπής, που διενεργεί όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς για να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα του Δήμου μας, αισθάνομαι ότι αναγνωρίζεται η δουλειά μας από τους Πειραιώτες.

Στόχοι για την επόμενη τετραετία είναι σημαντικές αναπλάσεις για την ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση της καθημερινότητας των Πειραιωτών. Πολύ σημαντική είναι η ανάπλαση της Πειραϊκής, μετά την εξασφάλιση των 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπάρχουν πολλά ακόμα σημαντικά έργα, όπως οι βιοκλιματικές αναπλάσεις. Πρώτα στη Λ. Χατζηκυριακού & οδό Σαχτούρη, με στόχο τις καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας. Στην οδό Κλεισόβης & Καρπάθου επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία περισσότερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Έπειτα, είναι η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και των στεγάστρων στις οδούς Δημοσθένους & Λυκούργου, για μια σύγχρονη στεγασμένη αγορά – τοπόσημο του Πειραιά, αλλά και οι βιοκλιματικές αναπλάσεις πλατείας Κοραή και της πλατείας Σερφιώτου.

Και, φυσικά, στόχος μας είναι να αποκτήσει ο Πειραιάς ένα νέο Δημαρχείο για την πόλη μας, στο κτήριο της παλιάς Ραλλείου! Να δώσουμε το κτήριο του σημερινού Δημαρχείου, για κάποια χρόνια, σε κάποιον ιδιώτη μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με σκοπό να μας χτίσει ένα Δημαρχείο αντάξιο και της ιστορίας και του παρόντος αλλά και του μέλλοντος του Πειραιά.

Ποιες σημαντικές νίκες θα λέγατε ότι πέτυχε ο Δήμος ως προς την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των Πειραιωτών;

Πρώτα από όλα, αξιοποιήσαμε το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, ήδη από τον Μάρτιο του 2018, όταν επίσημα εγκρίθηκε η Στρατηγική ΟΧΕ Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Πειραιά, και ξεκίνησε η υλοποίησή της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο που έχει υλοποιηθεί στην ιστορία του Δήμου Πειραιά, καθώς, αν στα 80 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 του ΠΕΠ Αττικής για την ΟΧΕ προσθέσουμε τους πόρους των άλλων χρηματοδοτικών πηγών, τότε φτάνουμε σε ένα σύνολο που πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ για μια οκταετία. Όραμά μας ήταν να καταστεί ο Πειραιάς μια σύγχρονη, δυναμική και βιώσιμη πόλη, αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.

Σήμερα, έχει εξειδικευτεί μέσω δράσεων το σύνολο του προϋπολογισμού, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους 67 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, το ύψος ενταγμένων έργων και πράξεων υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 7 και πλέον εκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί ως ενισχύσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Πειραιά που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19. 

Αν πρέπει, όμως, να ξεχωρίσω τρία μεγάλα έργα για τα οποία αισθανόμαστε πολύ περήφανοι που τα έχουμε προχωρήσει ως Δημοτική Αρχή, θα ήταν τα εξής: Ο Πύργος, το Μικρολίμανο και η ανάπλαση της Πειραϊκής.

Με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης να βρίσκεται στο επίκεντρο, ο Δήμος Πειραιά βραβεύθηκε για την ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του. Ποια τα οφέλη τόσο για τον ίδιο τον Φορέα όσο και για τους πολίτες που αξιοποιούν τις υπηρεσίες;

Εγκαθιστώντας τα νέας γενιάς προϊόντα της OTS, Open1, o Δήμος Πειραιά απλοποίησε, αναβάθμισε και ψηφιοποίησε το σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών του προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες.

H νέα πλατφόρμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες/δημότες να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τμήματα και υπηρεσίες του δήμου, όπως η Δημοτική Αστυνομία, το Τμήμα Εσόδων, το Ληξιαρχείο, το Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών και ΤΑΠ, το Δημοτολόγιο, το Τμήμα Εισπράξεων και το Μητρώο Αρρένων, εύκολα, απλά και γρήγορα χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Πρόκειται για μια ενέργεια διπλού οφέλους: βελτιώνουμε την απόδοση των υπηρεσιών μας και διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Μην ξεχνώντας την αρχική σας ιδιότητα, αυτήν της δικηγόρου, μεταξύ των έργων που ηγηθήκατε, συγκαταλέγεται και η μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά. Μιλήστε μας για την εξέλιξη του έργου αυτού.

Ως μέλος της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά, χαίρομαι ιδιαιτέρως που ένα πάγιο αίτημα τόσων ετών της πόλης, των δικηγόρων, των δικαστών και των δικαστικών γραμματέων, επιτέλους προχωράει. Υπενθυμίζω ότι η πρώτη μας επιλογή, ως Δημοτική Αρχή, ήταν η μεταστέγαση να γίνει στα Παλιά Τελωνεία. Και, μάλιστα, ήταν επιλογή του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Δεν κατέστη δυνατό, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω ότι είχε επιλέξει την παλιά Ράλλειο και θα γίνονταν διπλά Δικαστήρια, Σκουζέ και παλιά Ράλλειος, αλλά το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε.

Η σημερινή κυβέρνηση θεώρησε ότι τα Δικαστήρια πρέπει να μαζευτούν σε έναν χώρο, άρα η Ράλλειος δεν έφτανε. Προτείναμε Τελωνείο, δεν επιλέχθηκε. Έγινε διαγωνισμός κι επιλέχτηκε το κτήμα Δασκαλάκη, το οποίο μας ικανοποιεί για δύο λόγους: πρώτον, γιατί θα γίνει ένα κτήριο από το μηδέν, όχι μια ανακατασκευή, όπως θα γινόταν στου Κεράνη. Δεύτερον, τα Δικαστήρια θα γίνουν σε μια περιοχή, στον Άγιο Διονύσιο, την οποία είχαμε «σημαδέψει» από το 2014!

Εκτός από τη δικηγορία και την πολιτική, με τι άλλο ασχολείται η Νανά Γλύκα –Χαρβαλάκου; Θα την συναντούσαμε, ενδεχομένως, στις ποδοσφαιρικές κερκίδες να παρακολουθεί το καμάρι του Πειραιά;

Εννοείται πως απολαμβάνουμε, οικογενειακώς, τους αγώνες της ομάδας μας, του Ολυμπιακού, τόσο στις ποδοσφαιρικές όσο και στις μπασκετικές κερκίδες. Είμαστε τακτικοί θαμώνες τόσο στο Καραϊσκάκη, όσο και στο Σ.Ε.Φ..

Η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι η ποδηλασία, την οποία έχω επιλέξει για τις καθημερινές μου μετακινήσεις μέσα στην πόλη μου. Η ξεκούρασή μου είναι οι βόλτες με τον σκύλο μου στη Μαρίνα Ζέας και να πηγαινοέρχομαι απολαμβάνοντας τις μπασκετικές προπονήσεις του γιου μου σε ομάδα της πόλης μας.

Τα καλοκαίρια μας τα περνάμε στα πάτρια εδάφη, στη Μάνη, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου μας…  

Share