Πώς επηρεάζει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) τη διαχείριση δεδομένων που χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς;

Ο ΓΚΠΔ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων διευκολύνει τη διεξαγωγή ερευνητικών μελετών, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο του στις ανάγκες και στη φύση του ερευνητικού έργου. To ερευνητικό έργο στο οποίο αναφέρεται ο ΓΚΠΔ αφορά την επιστημονική και ιστορική έρευνα, καθώς και τη στατιστική ανάλυση για ερευνητικούς σκοπούς. Εισάγονται έτσι σημαντικές εξαιρέσεις στον κανονισμό, οι οποίες χωρίς να επηρεάσουν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, διευκολύνουν τη διαδικασία της επεξεργασίας τους στα πλαίσια του ερευνητικού έργου.

Εξαιρέσεις:

  • Επιτρέπεται η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου στο οποίο ανήκουν, στην περίπτωση που η επεξεργασία κρίνεται απαραίτητη για έννομα συμφέροντα, εκτός και αν αυτά παρακάμπτουν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του υποκειμένου [Άρθρο 6]. Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η έρευνα (ιστορική, επιστημονική και στατιστική) αποτελεί την έννομη βάση που απαιτείται για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η δυνατότητα που δίνεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις έρευνας να μεταφέρονται δεδομένα σε τρίτες χώρες για ερευνητικούς σκοπούς, εφόσον αυτά αφορούν έννομα συμφέροντα και δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα [Άρθρο 49].

Ο ΓΚΠΔ, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, προσαρμόζεται στις ανάγκες και στη φύση της ερευνητικής διαδικασίας η οποία συχνά απαιτεί την επεξεργασία προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Παρόλα αυτά ισχύει ειδικό κανονιστικό πλαίσιο υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τη φύση του ιδρύματος το οποίο ελέγχει τα δεδομένα, η οποία πρέπει να είναι δημόσια, και τη συμμόρφωση της μελέτης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες [Άρθρο 89 (1)].

Οι κατευθυντήριες οδηγίες στην έρευνα είναι:

  • Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται είναι τα ελάχιστα απαραίτητα δεδομένα που απαιτούνται στα πλαίσια της μελέτης (αρχή της ελαχιστοποίησης) [Άρθρο 5 (γ)].
  • Εφαρμόζεται ο κώδικας δεοντολογίας που ακολουθεί το ερευνητικό έργο.
  • Τηρείται η ανωνυμία των προσώπων.
  • Τηρείται η ψευδωνυμοποίηση.

Συνοψίζοντας, ο ΓΚΠΔ διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε περίπτωση επεξεργασίας δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο οδηγιών και ηθικής δεοντολογίας με ταυτόχρονη προσαρμογή στις ανάγκες του ερευνητικού έργου.

Share