Η Δημόσια Διοίκηση στον σχεδιασμό βιώσιμων ενεργειακών λύσεων μέσω του έργου INTENSSS PA

Τι είναι το INTENSSS PA

 

Το INTENSSS PA (Integrated Sustainable Energy Planning) αποτελεί ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο το οποίο υλοποιείται από 17 εταίρους, 7 διαφορετικών κρατών της Ε.Ε. και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020. Ο συντονιστής εταίρος του έργου είναι η Ελληνική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων BPM Α.Ε. και η Καρδίτσα εκπροσωπείται στο έργο (ως ενδεικτική μελέτη περίπτωσης) από την Αναπτυξιακή Καρδίτσα ΑΝΚΑ Α.Ε., η οποία είναι ο συντονιστής του RLL Καρδίτσας.

 

INTENSSS PA & Περιφερειακά Εργαστήρια

 

Το έργο στοχεύει στο να υποστηρίξει τους Δημόσιους Φορείς να υιοθετήσουν τον ενεργειακό σχεδιασμό, στο χωρικό σχεδιασμό και στο περιφερειακό φυσικό και κοινωνικό-οικονομικό τοπίο. Βασικό εργαλείο του έργου είναι η Ανάπτυξη των Ολοκληρωμένων Περιφερειακών και Βιώσιμων Ενεργειακών Σχεδίων, μέσω της εφαρμογής του μοντέλου του “Ζωντανού Εργαστηρίου” (Living Lab-LL) σε κάθε μία από τις επτά περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο. Στην Ελλάδα αντίστοιχα η περιοχή εφαρμογής για την παραπάνω προσέγγιση είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Μέσω του INTENSSS PA αναμένεται να ενισχυθούν ικανότητες αναφορικά με τον ολοκληρωμένο βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Κατ’ επέκταση η παρεχόμενη υποστήριξη θα δοθεί κυρίως προς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και σε κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την ένταξη τους στην νέα εποχή ενεργειακού σχεδιασμού μέσω συμμετοχικών, πολύ-επίπεδων και διεπιστημονικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Πεμπτουσία του INTENSSS PA αποτελούν τα “Περιφερειακά Ζωντανά Εργαστήρια” (Regional Living Lab-RLL), τα οποία ουσιαστικά αποτελούν σύμπραξη πολιτών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και όπου τα ενδιαφερόμενα μέλη θα μπορούν να συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να αξιολογήσουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις σε τεχνικό, οργανωτικό και θεσμικό επίπεδο, πάντα σε σχέση με τον βιώσιμο ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό.

 

Κεντρικό Ζήτημα του INTENSSS PA στην Καρδίτσα

 

Το πιο βασικό ζήτημα για το RLL κατά το πλαίσιο του INTENSSS PA στην Καρδίτσα είναι η αποτελεσματική ενεργειακή εκμετάλλευση της βιομάζας. Ο στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου στρατηγικά ενεργειακού σχεδιασμού, αναφορικά και με το πλαίσιο της περιοχής για την συνολική διαχείριση της βιομάζας. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνεται η συμμετοχή διαφόρων εταίρων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και η συνολική προσπάθεια σχεδιασμού θα επικεντρώνεται στην τρέχουσα κοινωνικό-οικονομική κατάσταση.

 

Το Πλαίσιο του INTENSSS PA στην Καρδίτσα

 

Το πλαίσιο του INTENSSS PA στην Καρδίτσα επικεντρώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα και στους σημαντικούς πόρους βιομάζας και γεωμορφολογίας, οι οποίοι με την σειρά τους ευνοούν την ενεργειακή της αξιοποίηση. Αναφορικά και με την γεωμορφολογία της περιοχής, η ομοιόμορφη κατανομή των ορεινών και πεδινών περιοχών επιτρέπει την εκμετάλλευση, τόσο της δασικής, όσο και της γεωργικής βιομάζας. Το ενεργειακό σύστημα της Καρδίτσας φαίνεται πως στερείται εγχώριων πόρων από ορυκτά καύσιμα. Κατ’ επέκταση οι Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, δημιουργώντας παράλληλα την ανάγκη για την άμεση αξιοποίηση τους.

Αναλογιζόμενοι επίσης ότι η ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας παρουσιάζει το 2ο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ανεργίας, έντονη σμίκρυνση στις παραγωγική δυναμικότητας της, μείωση του πληθυσμού της, κτλ., αποδεικνύεται άμεση ανάγκη η εκπόνηση ενεργειακών επενδύσεων, οι οποίες με την σειρά τους προβλέπεται πως θα επιφέρουν υψηλά κοινωνικό-οικονομικά οφέλη.

Με την σειρά της, η Π.Ε. Καρδίτσας αποτελεί πρωτοπόρο στην ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας στην χώρα μας και η τοπική κοινωνία είναι ιδιαιτέρως εξοικειωμένη με τον συγκεκριμένο πόρο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ο πρώτος ενεργειακός συνεταιρισμός στην Ελλάδα (Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας – Ε.Σ.Ε.Κ.), ιδρύθηκε το 2010 στην Καρδίτσα και συγκεντρώνει 350 μέλη της τοπικής κοινωνίας.

 

Ολοκληρωμένος Βιώσιμος Ενεργειακός Σχεδιασμός & RLL Καρδίτσας

 

Το βασικό καθήκον του RLL στην Καρδίτσα είναι η από κοινού ανάπτυξη του ενεργειακού σχεδιασμού μέσω της προετοιμασίας κατάλληλου πλαισίου για την ευρύτερη περιοχή. Το συγκεκριμένο πλαίσιο διαμορφώθηκε μέσω του RLL, με την έναρξη έρευνας πεδίου μεταξύ των εταίρων. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας σχηματίστηκαν 3 διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για το ενεργειακό μέλλον των συστημάτων της Καρδίτσας:

  1. Το Κοινωνικό Σενάριο (Πρωταρχικός στόχος είναι ο κοινωνικό-οικονομικός παράγοντας)
  2. Το ”Πράσινο Σενάριο” (Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος)
  3. Το Επιχειρηματικό Σενάριο (Πρωταρχικός Στόχος είναι η παραγωγή Α.Π.Ε.)

Για τα ανωτέρω πραγματοποιήθηκαν:

  • 7 διαφορετικές συνεδριάσεις του RLL Καρδίτσας
  • 4 εκπαιδευτικές συνεδριάσεις για τον Ολοκληρωμένο Βιώσιμο Ενεργειακό Σχεδιασμό
  • Σύντομη έρευνα ερωτηματολογίου για την ανάπτυξη ενεργειακού σχεδιασμού
  • Θεματικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την βιομάζα
  • Ανοιχτές εκδηλώσεις για Α.Π.Ε.
  • Δραστηριότητες επικοινωνίας

 

Η Προστιθέμενη Αξία του RLL στην Καρδίτσα

 

Το RLL Καρδίτσας τόσο από πλευράς προσέγγισης όσο και ως περιβάλλοντας χώρος παρέχει το ουσιαστικό και εποικοδομητικό πλαίσιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, όπου διάφοροι φορείς και επίπεδα διακυβέρνησης συνεργάζονται για την αναζήτηση κοινά συμφωνημένου οράματος και στόχων.

Η περίπτωση της Καρδίτσας αποδεικνύει την αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτής της προσέγγισης, λαμβάνοντας υπόψιν το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τα πολιτικά και χρηματοδοτικά μέσα για την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού προγραμματισμού.

Η προστιθέμενης αξία των συνεργαζόμενων αποφάσεων σε περιβάλλον ζωντανού εργαστηρίου αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε από τους περιφερειακούς και τοπικούς εταίρους στην Καρδίτσα, το οποίο γεγονός σημαίνει ότι η βασική ομάδα εμπλεκόμενων φορέων είναι πιθανό να υποστηρίξει και να συνεχίσει να συμμετέχει στο RLL και πέραν του έργου INTENSSS PA.

 

Πηγή: Αυτοδιοίκηση

Share