Δήμος Καλαμαριάς | Αποκριάτικο ξεφάντωμα την Τσικνοπέμπτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ένα πολύχρωμο και πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με μοναδικό προορισμό το κέφι και τη χαρά, ένα σχεδόν ολοήμερο αποκριάτικο πάρτι, που θα κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς, διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς την Τσικνοπέμπτη, σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου), από νωρίς το μεσημέρι, θα ξεκινήσει το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Τσικνοπέμπτης, που έχει πάντα τη γνώριμη, γλυκιά γεύση της παράδοσης και φιλοδοξεί με χαρούμενους σκοπούς να παρασύρει τους πολίτες που θα παραβρεθούν.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων «ανοίγει» στις 12 το μεσημέρι εκείνη την ημέρα, με ένα πενταμελές συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής (κλαρίνο, κρουστά, σαξόφωνο, τρομπέτα και ακορντεόν) που θα παίζει έως και τις 14.00 στη συμβολή των δύο πεζόδρομων, Μεταμορφώσεως και Αργυρουπόλεως. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Λάκης Χατζούδης, Νίκος Βαρελάς, Μιχάλης Πιπέρκος, Δημήτρης Πανέλας και Ραφαήλ Σαμιγκούλιν.

Στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ.,υπό τους ήχους HIP HOP μουσικής με συμμετοχή Dj, ενώ θα πάρουν μέρος χορευτές της Σχολής Χορού «DANCE SOUL». Λίγο αργότερα, στις 5.30 το απόγευμα, τέσσερα χορωδιακά σχήματα, η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, του Συλλόγου Κουριωτών «Ο Ταξιάρχης», του Συλλόγου Αρετσούς-Δέρκων και του Συλλόγου Σαμίων, θα ξεκινήσουν τις Καντάδες από διαφορετικά σημεία των οδών Μεταμορφώσεως και Κομνηνών και θα καταλήξουν όλοι μαζί στην πλατεία.

Αμέσως μετά, από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα, τη σκυτάλη θα πάρει η LATIN μουσική και θα χορέψει η Σχολή Χορού «DANCE SOUL», ενώ η ίδια μουσική θα συνεχιστεί για μία ώρα ακόμη από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς και θα χορέψει η Σχολή Χορού «DANCE SOUL» και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» .Το πρόγραμμα στην πλατεία θα συνεχιστεί, από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, με συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τους Αλέκο Ζώρα (στο κλαρίνο) και τον Δρόσο Κουτσοκώστα (στο τραγούδι) και το Τετραμελές μουσικό σχήμα (λαούτο, βιολί, κρουστά και γκάιντα), το οποίο θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια από τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Τις ίδιες ώρες, 20.00 – 22.00, στον πεζόδρομο της Κομνηνών και στο ύψος της οδού Τριανταφυλλίδου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής μουσικής από την Πενταμελή Μπάντα Χάλκινων Πνευστών της οικογένειας Ασαρτζή, η οποία θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας. Σε όλες τις βραδινές συναυλίες της παραδοσιακής μουσικής, συμμετέχουν και οι χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Συνοικισμός Βότση

Παρόμοια εκδήλωση, όμως, θα γίνει στις 7.00 το βράδυ στον αύλειο χώρο του 4ου Γυμνασίου Καλαμαριάς (Μ. Αλεξάνδρου & Αν. Θράκης 9), στον συνοικισμό Βότση,  με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Το ξεφάντωμα της Τσικνοπέμπτης στην περιοχή αυτή συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο «Μίθριοι», τον Σύλλογο «Ναύαρχος Βότσης» και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Η ΚΗΦΙΣΙΑ». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ποικίλο μουσικό πρόγραμμα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου με συμμετοχή Dj, ενώ θα συμμετάσχουν η Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αλλά και χορευτές παραδοσιακών και Latin χορών του Συλλόγου «Μίθριοι», καθώς επίσης και η Ορχήστρα Ελληνικής μουσικής και χορευτές Latin χορών του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Η ΚΗΦΙΣΙΑ».

Συνοικισμός Ν. Κρήνης

Επίσης, μέσα σε κλίμα παράδοσης θα γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη και οι κάτοικοι στην περιοχή της Ν. Κρήνης. Στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου, από τις 7.00 το βράδυ, θα ξεκινήσει πρόγραμμα με ελληνικά και ξένα τραγούδια σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Αγία Παρασκευή» και του Πολιτιστικού  Μορφωτικού Συλλόγου «Μπουμπουλίνα». Ακόμη, θα συμμετάσχουν η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, χορευτές παραδοσιακών και Latin χορών των παραπάνω δύο Συλλόγων, καθώς και οι Χορωδίες του Κ.Α.Π.Η. Καλαμαριάς.

Στη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, που σηματοδοτεί την αφετηρία του καρναβαλιού και έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο χρώμα στην Καλαμαριά, τα κάρβουνα θα ανάψουν αργά το απόγευμα και η τσίκνα από τα ψημένα κρεατικά θα απλωθεί σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου. Κρασί και γλυκίσματα θα συμπληρώνουν το μενού της βραδιάς. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να συμβάλλει στη δημιουργία εορταστικού κλίματος στην πόλη και να τονώσει τη διάθεση των πολιτών να μασκαρευτούν, να γελάσουν, να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν την Αποκριά.

Share