Δήμος Καλαμαριάς | Ενέργειες για άμεση σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας στην Καλαμαριά

Την άμεση επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί ο Δήμος Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και να αποκτήσει ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα δίνει λύσεις σε μείζονα ζητήματα που αφορούν στην ευταξία της πόλης.

Εκτιμώντας την αναγκαιότητα και την καθοριστική συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, ξεκίνησε εδώ και 4 μήνες συντονισμένες ενέργειες, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς την επανασύστασή της.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, στις αρχές του έτους είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και συζήτησαν το θέμα αυτό.

Ακολούθησε επιστολή του Δημάρχου, κ. Δαρδαμανέλη, προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην οποία εξήγησε την αναγκαιότητα της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, θέμα που ήταν άλλωστε ψηλά και στην προεκλογική του ατζέντα.

Παράλληλα, ήρθε σε επαφή και με άλλους Δημάρχους της χώρας (Λάζαρο Κυρίζογλου/Μενεμένης – Αμπελοκήπων, Στέργιο Φρανστανλή/Αμφίπολης, Θανάση Μασλαρινό/Βισαλτίας, Νικόλα Καρανικόλα/Ηρωικής πόλης Νάουσας, Εμμανουήλ Καρρά/Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Τσελέπη/Ξάνθης και Σταύρο Αναγνωστόπουλο/Χαλκηδόνος), ώστε με πρωτοβουλία του να επιλυθεί αυτό το κοινό αίτημα.

Αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες ξεκίνησαν μετά την απόφαση να εξαιρεθούν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τη διαδικασία της κινητικότητας. Εκκρεμεί, ωστόσο, το αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη μόνιμη πρόσληψη 15 δημοτικών αστυνομικών.

Στόχος της ανασύστασης της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι η διασφάλιση της ευταξίας της πόλης, μέσα από την εφαρμογή ισότιμης τήρησης των διατάξεων του νόμου με αντικειμενικότητα, συνέπεια και σεβασμό στον πολίτη. Iδιαίτερο ρόλο θα έχει στη βελτίωση των προσβάσεων ΑΜΕΑ και της αστικής κινητικότητας.

Ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, των καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων, η ηχορύπανση, το παρεμπόριο, ακόμη και η μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, η προσβασιμότητα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως ΑΜΕΑ κ.λπ., αποτελούν αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Μάλιστα, η ανάγκη λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας έγινε ιδιαίτερα αισθητή αυτή την περίοδο της πανδημίας, για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Share