Δήμος Καλαμαριάς | Με περιβαλλοντικές δράσεις θα γιορταστεί στην Καλαμαριά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο, ο Σύλλογος για το Περιβάλλον Greek Eco Project σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, οργανώνουν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24/05 τις απογευματινές ώρες από τις 7 έως τις 9, στο πάρκο Μάκη Αλεξιάδη (πάρκο Χαμόδρακα), που βρίσκεται επί της παραλιακής οδού Νικολάου Πλαστήρα.

Μέλη του Συλλόγου θα φυτέψουν επτά δέντρα, πεύκα και κουκουναριές σε σημεία που θα τους υποδείξουν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης  Πρασίνου του Δήμου, ενώ καλούνται ευαισθητοποιημένοι πολίτες να υιοθετήσουν τα νεοφυτεμένα δέντρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη φροντίδα τους (αναγκαίο πότισμα και επιστασία της κατάστασης υγείας), κάτι που θα επιβεβαιώνεται με πιστοποιητικό υιοθεσίας.

Στον χώρο του πάρκου θα λειτουργήσει και υπαίθριο εργαστήρι φύτευσης, στη διάρκεια του οποίου οι πολίτες, που θα επισκεφτούν το πάρκο, μπορούν να φέρουν μαζί τους κάποιο δοχείο, γλαστράκι κ.λπ. και μαζί με τα μέλη του Συλλόγου θα φυτέψουν εποχιακά λουλούδια και αρωματικά φυτά, που θα πάρουν μαζί τους φεύγοντας για να στολίσουν τη βεράντα τους.

Ακόμη, στις δράσεις περιλαμβάνονται ο καθαρισμός του πάρκου από τυχόν απορρίμματα, αλλά και επίδειξη ισορροπίας σε ιμάντα με δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής των ενδιαφερομένων, τηρουμένων πάντα των έκτακτων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στόχος των δράσεων για τον εορτασμό αυτής της ημέρας είναι να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να έρθουν πιο κοντά στη φύση, να τους ευαισθητοποιήσει πάνω σε θέματα οικολογίας και αστικού πρασίνου, κατανοώντας τη σημασία των πάρκων και της φυσικής ομορφιάς τους, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή τους όχι μόνο την ημέρα αυτή, αλλά κάθε μέρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η 24η Μαΐου, καθιερώθηκε το 1999 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, με πρωτοβουλία του πανευρωπαϊκού δικτύου EUROPARC και ξεκίνησε από τη Σουηδία. Στη συνέχεια, το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, πλέον, υπάρχουν εθνικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει στους πολίτες την ανάγκη ευαισθητοποίησης και γνωριμίας προς όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης, αλλά και τον σημαντικό ρόλο των πάρκων, που προσφέρουν ιδανικά καταφύγια δροσιάς στη διαβίωση των πολιτών.

 

Share