Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: 1ο Φεστιβάλ «Ταράτσα στα Δυτικά»

1ο Φεστιβάλ «Ταράτσα στα Δυτικά»
Με συμβολικές αναφορές, που συγκινούν και εμπνέουν, με τη «δίψα» της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης να βρει καταφύγιο σε καιρούς πρωτόγνωρα δύσκολους, μοναχικούς και αβέβαιους, με ποιοτικά θεατρικά, μουσικά καλλιτεχνικά δρώμενα, που πυροδοτούν τη φαντασία και αναδεικνύουν την ανάγκη για αληθινή ψυχαγωγία, ανοίγει η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ «Ταράτσα στα Δυτικά», που διοργανώνει ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου διά της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Πρόκειται για έναν καινοτόμο, σύγχρονο και δυναμικό πολιτιστικό θεσμό, με τον οποίο εγκαινιάζεται η νέα στέγη του Πολιτισμού της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το σύγχρονο Πολυλειτουργικό Κέντρο «Θέατρο Οδού Μοναστηρίου», το οποίο δεσπόζει στην ιστορική οδική αρτηρία της πόλης, την οδό Μοναστηρίου (Παρατσίκογλου και Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο Κορδελιό – Είσοδος από Μοναστηρίου).

Από τη Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου και για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, ο νέος πολυχώρος του Πολιτισμού γίνεται το σημείο αναφοράς για την τέχνη και τον πολιτισμό, φιλοξενώντας στην ταράτσα του κτηρίου -κάτω από τον έναστρο ουρανό- ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις σύγχρονου χορού, με εκδηλώσεις μνήμης και με δύο παραγωγές, που κάνουν πρεμιέρα στο 1ο Φεστιβάλ «Ταράτσα στα Δυτικά».

Η διοργάνωση, που φέρει τον συμβολικό τίτλο «Με το Βλέμμα στην Ιστορία και το Βήμα στην Ελπίδα», έρχεται να αποτυπώσει την αδήριτη ανάγκη των σύγχρονων καλλιτεχνών για δημιουργία και ελεύθερη έκφραση, σε μία περίοδο, που οι έννοιες της ελευθερίας, της πίστης και της ελπίδας είναι επίκαιρες, λόγω και των επετειακών αναφορών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, νοηματοδοτώντας τους σύγχρονες καθημερινούς μας αγώνες έναντι σε κάθε είδους -ορατή και αόρατη- απειλή.

«Φιλοδοξία και στόχος μας είναι το 1ο Φεστιβάλ “Ταράτσα στα Δυτικά” να γίνει ένας ζωντανός, ένας φωτεινός και, κυρίως, ένας διαχρονικός πολιτιστικός θεσμός, μία ξεχωριστή γιορτή της τέχνης και τη δημιουργίας για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινάμε, λοιπόν, δυνατά και με συμβολική αφετηρία το επετειακό έτος για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Οι εκδηλώσεις, που συνθέτουν την πρώτη μας διοργάνωση, δίνουν φωνή στους καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν πάνω σε αυτήν την πίστη και την ελπίδα για μια ζωή ελεύθερη, πέρα από περιορισμούς και σύγχρονες αιχμαλωσίες», τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Διανύοντας μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο περιορισμών των πολιτιστικών δρώμενων, λόγω της πανδημίας, και αφήνοντας πίσω μας ένα καλοκαίρι που μας σημάδεψε ως χώρα και ως ανθρωπότητα, έρχεται η τέχνη μέσω της δημιουργικής έκφρασης να “φωτίσει” τα φθινοπωρινά μας βράδια. Με τη σύμπραξη καταξιωμένων καλλιτεχνών, το 1ο Φεστιβάλ «Ταράτσα στα Δυτικά», που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, θα μας κρατήσει συντροφιά με αισθητικές, ποιοτικές καλλιτεχνικές προτάσεις και δρώμενα πολιτισμού, στέλνοντας το μήνυμα πως η δύναμη και η ομορφιά της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας μπορεί να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο», επισήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθηνά Παμπουκίδου.

Σημειώνεται ότι, η διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, με τηλεφωνική κράτηση στο: 2310 771033 (Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, ώρες επικοινωνίας: 9.00 π.μ. – 14.00 μ.μ.). Αντί εισιτηρίου, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά τρόφιμα και φάρμακα για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Το Κέντρο διαθέτει δικό του πάρκινγκ και όλοι οι χώροι του είναι προσβάσιμοι για άτομα με αναπηρία.

Σημειώνεται ότι:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο από το κέντρο όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
  • Οι εκδηλώσεις είναι αποκλειστικά για καθήμενους.
  • Οι πόρτες, για την είσοδο του κοινού τις ημέρες τον εκδηλώσεων, ανοίγουν μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
  • Η είσοδος και η έξοδος του κοινού γίνεται τμηματικά, για αποφυγή συνωστισμού, τηρουμένων των αποστάσεων ασφαλείας του 1,5 μέτρου.
  • Σε όλους του χώρους του Κέντρου υπάρχουν απολυμαντικά υγρά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα:

Share