Δήμος Νεάπολης – Συκεών | «Μερκούρεια 2020»

Με μεγαλύτερη συμμετοχή Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και εμπλουτισμένο το πρόγραμμα των παραστάσεων έρχονται τα φετινά «Μερκούρεια», με τη μεγάλη και καταξιωμένη θεσμική γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών να σηματοδοτεί την επιστροφή στην…κανονικότητα και τη δράση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19.

«Στην εποχή της μάσκας και των αντισηπτικών, που μάθαμε πλέον να ζούμε, τηρώντας κανόνες και μέτρα προστασίας, η ζωή συνεχίζεται και όλοι προσπαθούμε να βρούμε τους ρυθμούς μας…», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. Όπως επισημαίνει, «στον δήμο μας, σε ένα διαφορετικό σκηνικό, αλλά πάντα πιστοί στο ραντεβού μας με τα θερινά πολιτιστικά δρώμενα, επιμένουμε να επενδύουμε στη δύναμη του Πολιτισμού, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι αποτελεί αναγκαίο συστατικό στοιχείο της ζωής μας, της ύπαρξής μας, της δυνατότητας να σταθούμε όρθιοι και να εμπνευστούμε και δεν πρέπει να παραγκωνίζεται, ιδιαίτερα, μάλιστα, σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε».

Τα «Μερκούρεια 2020», που η φετινή 26η διοργάνωση συμπίπτει με το «Έτος Μελίνα Μερκούρη», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού, αγωνίστριας και πολιτικού, θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2020, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές).

Στο διάστημα αυτό των δέκα ημερών θα δοθούν 11 θεατρικές παραστάσεις, από συνολικά δέκα θεατρικές σκηνές, μεταξύ των οποίων το ΚΘΒΕ, επτά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και οι δύο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Να σημειωθεί ότι φέτος οι συμμετοχές των θεάτρων, σε σχέση με την περσινή διοργάνωση, είναι αυξημένη (δέκα έναντι επτά το 2019), όπως αυξημένες είναι και οι παραστάσεις (11 έναντι 7).

Η πρεμιέρα θα γίνει με το έργο «Ανθισμένες Μανόλιες» του Robert Harling, που ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τελευταία παράσταση του έργου «ΜΗΝΙΣ» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. Ενδιάμεσα, οι φίλοι του Θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολύ αξιόλογες παραγωγές, όπου πρωταγωνιστούν μεγάλες μορφές του Θεάτρου, όπως είναι η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Κώστας Αρζόγλου, κ.ά.

«Στο μονοπάτι της κοινωνικής ευθύνης που έχουμε συνειδητά επιλέξει να υπηρετούμε, δίνοντας το αδιάλειπτο δυναμικό μας ‘‘παρών’’ στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος, συνεχίζουμε και το φετινό καλοκαίρι να προσφέρουμε στους δημότες μας, αλλά και στο κοινό ολόκληρης της πόλης, ουσιαστικές στιγμές Τέχνης και ψυχαγωγίας, προάγοντας με αξιοπρέπεια την καλλιτεχνική καλλιέργεια, στηρίζοντας, παράλληλα, τους ανθρώπους του Πολιτισμού», τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης.

«Τηρώντας, φυσικά, όλα τα προβλεπόμενα και επιβεβλημένα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία μας, διοργανώνουμε και φέτος τον αγαπημένο και ξεχωριστό θεατρικό θεσμό των ‘‘Μερκουρείων’’, με πανελλήνιο εκτόπισμα, που εδώ και 26 συναπτά χρόνια αποτελεί τη μοναδική ετήσια, πανελλήνια γιορτή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας, ως ελάχιστος φόρος τιμής και στα βήματα του πάντα σύγχρονου και διαχρονικού στίγματος της μεγάλης Ελληνίδας, Μελίνας Μερκούρη. Γιατί στον δήμο μας, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, έχουμε συνειδητά επιλέξει και επιμένουμε να τιμούμε κάθε χρόνο αυτή τη ‘‘γυναίκα-σύμβολο’’. Ιδιαίτερα, μάλιστα, φέτος, με την ανακήρυξη του έτους 2020 ως ‘‘Έτος Μελίνα Μερκούρη’’, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού, αγωνίστριας και πολιτικού, η συγκίνηση είναι ξεχωριστή…», προσθέτει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση να απολαύσουμε παρέα προσεγμένες θεατρικές παραγωγές, που θα μας συντροφεύσουν γλυκά και θα δώσουν και φέτος μία καλαίσθητη πνευματική ανάταση και μία ξεχωριστή πνοή στα αυγουστιάτικα βράδια μας.

INFO:

Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές)

ΤΗΛ.: 2313 313 125, 2313 329 540, 2310 631 305 (ισχύει τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων)

ΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: (23) Στάση Βίτσι, (28) Στάση Δεδέογλου, (18) Στάση Νηπιαγωγείο

Ακολουθεί το πρόγραμμα των παραστάσεων: «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2020»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share