Δήμος Νεάπολης – Συκεών | Ομόφωνη, απαλλακτική απόφαση για τον δήμαρχο, Σίμο Δανιηλίδη

Στο κενό, η μία μετά την άλλη, πέφτουν οι καταγγελίες, που γίνονται στη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, κατά της διοίκησης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Τελευταία δικαστική απόφαση και, μάλιστα, κορυφαίου δικαστικού οργάνου, όπως είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αφορά στην απαλλαγή του δημάρχου, Σίμου Δανιηλίδη, ως προέδρου της τότε Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Συκεών και του προέδρου του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ), Αρίστο Γαλανό. Αμφότεροι, μετά από καταγγελία και προσφυγή της τότε αντιπολίτευσης στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για «απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατ’ εξακολούθηση».

Η υπόθεση αφορούσε στην είσπραξη του συνολικού ποσού των 203.182,99 ευρώ, για παιδιά που φιλοξενούνταν σε Παιδικούς Σταθμούς και Τμήματα ΚΔΑΠ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ, για την περίοδο Σεπτέμβριος 2011  -Ιούλιος 2012 και Δεκέμβριος 2011 – Νοέμβριος 2013. Σύμφωνα με την καταγγελία-αναφορά της τότε αντιπολίτευσης, τα παιδιά ήταν «ανύπαρκτα», και ως εκ τούτου «κακώς ο δήμος εισέπραττε από την διαχειριστική Αρχή (ΕΕΤΑΑ) το ποσό που αντιστοιχούσε στις υπηρεσίες που προσφέρονταν». Η αλήθεια, όπως αποδείχθηκε και έλαμψε, είναι ότι «ανύπαρκτο» παιδί δεν υπήρχε και ότι η μετακίνηση κάποιων παιδιών έγινε για μικρό χρονικό διάστημα για λειτουργικούς και κατασκευαστικούς λόγους στις δομές. Επίσης, αποδείχθηκε ότι όσα παιδιά δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα, φιλοξενήθηκαν στις δομές και στα προγράμματα και ο δήμος παρείχε όλες τις υπηρεσίες για τις οποίες χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα, όπως αναφέρει επί της ουσίας το Απαλλακτικό Βούλευμα.

Η καταγγελία, λοιπόν, εξετάστηκε ενδελεχώς από όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, με τελευταίο σταθμό το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του, με απαλλακτική πρόταση της Αντιεισαγγελέα, απάλλαξε τους κατηγορούμενους από κάθε κατηγορία, αποφαινόμενο «να μην γίνει κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων για την πράξη της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατ’ εξακολούθηση (…) που αυτοί φέρονται να τέλεσαν στη Θεσσαλονίκη». Κι αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, καθώς κρίθηκε ότι «δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απάτης» κι ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ούτε ότι πληρούνται τα στοιχεία της υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».

Οι ανώτεροι δικαστές – μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενοι πλήρως τις εξηγήσεις και τα στοιχεία που προσκόμισαν ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, και ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ, Αρίστος Γαλανός, έκριναν ότι «τα παιδιά τελικά συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά εξυπηρετήθηκαν από γειτονικό – του δηλωθέντος ΚΔΑΠ ή παιδικό σταθμό του ιδίου φορέα», ενώ η μη ενημέρωση της ΕΕΤΑΑ για τις μετακινήσεις αφορά σε «μεμονωμένες περιπτώσεις εκ παραδρομής σφαλμάτων επί μεμονωμένων απουσιών παιδιών (…) που είναι αναμενόμενη και πιθανότατα οφείλεται σε ασθένεια του παιδιού και οι γονείς δεν προσκόμισαν σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις».

«Πρόκειται για μία ακόμη πανηγυρική δικαίωση της διοίκησης του δήμου και των Νομικών του Προσώπων, καθώς αποδείχθηκε από τη μακρά και εξονυχιστική δικαστική διαδικασία και έρευνα ότι οι καταγγελίες ήταν έωλες, αβάσιμες και αστήρικτες. Για μία ακόμη φορά καταγράφηκε ότι ο δήμος μας και τα Όργανα άσκησης διοίκησης, είναι προσηλωμένοι στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. Κάποιοι θεωρούν ότι ο δήμαρχος πρέπει να κατηγορείται για παράνομες πράξεις και απάτες, μιας και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πολιτικά το έργο του δήμου. Κάποιοι βρίσκουν τον εύκολο τρόπο της εμπλοκής της Δικαιοσύνης στην προσπάθειά τους να πληγεί ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών. Κάποιοι επιλέγουν την ανέξοδη καταγγελία χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, μόνο με λόγια και εικασίες, ευελπιστώντας ότι κάποτε η λάσπη μπορεί να πιάσει τόπο. Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν φοβόμαστε την οποιαδήποτε καταγγελία κι αν γίνεται σε βάρος μας και για οποιονδήποτε λόγο, την οποία είμαστε πάντα έτοιμοι να αποκρούσουμε και να καταρρίψουμε φωτίζοντας πλήρως την αλήθεια», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μετά την πανηγυρική απαλλακτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ευχαριστώντας για τη νομική υποστήριξη τον δικηγόρο-ποινικολόγο και διδάκτορα Νομικής, Νίκο Βασιλειάδη, και τη δικηγόρο, Ελένη Λιανού, νομική συνεργάτιδα του δήμου, για την πολύτιμη και καθοριστική συμπαράστασή τους.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, «Είναι γνωστό ότι στις εκλογές του 2014 και του 2019 έγινε τεράστια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτού του θέματος, όπως και άλλων θεμάτων, εις βάρος του δημάρχου και της διοίκησης του δήμου», και προσθέτει: «Καλούμε για μία ακόμη φορά την αντιπολίτευση να επικεντρωθεί στην άσκηση ουσιαστικού ρόλου, κριτικής, ελέγχου και θετικών προτάσεων προς τη διοίκηση του δήμου, κα να πάψει να επενδύει στον ατελέσφορο δρόμο της ποινικοποίησης».

Share