Δήμος Τρικκαίων – ΕΙΠΑΚ: Φοιτητικός διαγωνισμός για κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων στα Τρίκαλα

Την πόλη του αύριο με τους αυριανούς επιστήμονες επιχειρούν να συνδημιουργήσουν ο Δήμος Τρικκαίων και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, μέσω ενός φοιτητικού διαγωνισμού. Πρόκειται για διαγωνισμό, που αφορά στον αρχιτεκτονικό/ενεργειακό σχεδιασμό ενός υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος αποθηκών στην πόλη των Τρικάλων και τη μετατροπή του σε έναν σύγχρονο χώρο φιλοξενίας νεοφυών και spinoff επιχειρήσεων.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των νέων μηχανικών με τον βέλτιστο τρόπο δόμησης και ριζικής αναβάθμισης κτιρίων, μέσω της μη τυπικής μάθησης, που προσφέρει ο διαγωνισμός.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Το έργο «Αναβάθμιση κτιρίου γεωργικών αποθηκών με σκοπό το σχεδιασμό κόμβου φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου», είναι μία πρωτοπόρος ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα. Ομάδες φοιτητών καλούνται, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ανακατασκευάσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά το υπάρχον κτίριο αποθηκών, με σκοπό να στεγαστεί ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων τύπου Hub. Θα κατασκευαστεί σε έναν Δήμο με συνείδηση, όραμα και γνώση των προβλημάτων της σημερινής κοινωνίας.

Κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει τρεις (3) μελέτες προς βράβευση, τηρουμένων των  προϋποθέσεων της παρούσας προκήρυξης. Από τις τρεις βραβευμένες μελέτες, ο Δήμος Τρικκαίων και εξειδικευμένοι σχεδιαστές Παθητικών Κτιρίων, στελέχη του Ε.Ι.ΠΑ.Κ., θα επιλέξουν αυτή που θα υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Επίσημη γλώσσα του διαγωνισμού είναι η Ελληνική και η Αγγλική. 

Μέρος μπορούν να λάβουν, αυστηρά, ομάδες εν ενεργεία προπτυχιακών φοιτητών πολυτεχνικών σχολών ή/και σπουδαστών φυσικής. Κάθε ομάδα θα πρέπει να απαρτίζεται από 4 έως 8 άτομα και να έχει τουλάχιστον έναν Αρχιτέκτονα, Πολιτικό και Μηχανολόγο μηχανικό.

Οι φοιτητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν ομάδα, μπορούν να βρουν συνεργασίες μέσω της σελίδας μας του Ε.Ι.ΠΑ.Κ. στο facebook (η περσινή νικήτρια ομάδα δημιουργήθηκε εκεί): https://www.facebook.com/groups/passivehousecompetition2021.

Στις ομάδες θα δοθούν από το Ε.Ι.Π.Α.Κ. τα σχεδιαστικά προγράμματα DesignPH και PHPP. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε πρόγραμμα (προτείνεται το DesignPH), ενώ η ενεργειακή μελέτη θα γίνει αυστηρά με το PHPP (Passive House Planning Package).

Οι τρεις καλύτερες προτάσεις, που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 3.000, 2.000 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα

Πληροφορίες συμμετοχής, τεύχος προκήρυξης και οδηγίες, στον σύνδεσμο https://eipak.org/passivehousecompetition2021.

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών η 15η Απριλίου 2021.

Share