Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να κινηθεί σε δύο επίπεδα: το ένα, η εξυπηρέτηση των πολιτών, το δεύτερο, η βελτίωση της ίδιας»

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Προέδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος,

κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στο Governet.gr

Κύριε Παπαστεργίου,

Να σας συγχαρούμε για τον νέο σας ρόλο, αυτόν του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, και την επανεκλογή σας στον Δήμο Τρικκαίων!

Πολλά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Παραθέστε μας ένα πλάνο προτεραιοτήτων της ΚΕΔΕ.

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αυτή η εκλογή συνδέεται άμεσα με το όνομα του ψηφοδελτίου μας: «Σύγχρονοι και ισχυροί Δήμοι». Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις είναι πραγματικά καταιγιστικές και η Αυτοδιοίκηση οφείλει να κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το ένα, η εξυπηρέτηση των πολιτών, το δεύτερο, η βελτίωση της ίδιας. Αυτά όλα σχετίζονται με πλήθος σημαντικών αλλαγών, εκσυγχρονιστικών προσπαθειών και μεταρρυθμίσεων. Χρειαζόμαστε Δήμους με αυτοτέλεια, με δικό τους τμήμα αναπτυξιακής δράσης από το ΕΣΠΑ, με σαφείς και ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες από τον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Η υποστελέχωση, ειδικά μικρών και νησιωτικών Δήμων, τα προβλήματα λειτουργίας, οι αδυναμίες και τα σφάλματα, είναι ένα ακόμη επίπεδο δράσης. Ακολουθούν η εξυπηρέτηση των πολιτών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο εξορθολογισμός λειτουργίας των Δήμων, η χρήση της τεχνολογίας σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα.

Ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και τί φιλοδοξείτε να πετύχετε έχοντας, πλέον, αναλάβει τα ηνία της Προεδρίας της ΚΕΔΕ;

Οι Δήμοι είναι ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός. Όχι μόνο από άποψη χωροταξίας, αλλά από άποψη ουσίας. Οι Δήμοι σήκωσαν κύριο βάρος με δράσεις αλληλεγγύης την περίοδο της κρίσης, οι Δήμοι αντιλαμβάνονται ευρύτερα προβλήματα της κοινωνίας, οι Δήμοι δίνουν λύσεις σε ζητήματα που ανακύπτουν. Θα έπρεπε να είμαστε, όμως, μόνο «αυτοφωράκηδες» του κράτους; Να κατηγορείται ένας Δήμαρχος, ας πούμε, για θέματα ναυαγοσωστών; Ή να αναλαμβάνει η Δημοτική Αστυνομία πλήθος αρμοδιοτήτων, χωρίς στήριξη; Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας, είναι η περίοδος της Αυτο-Διοίκησης. Με πόρους από τμήμα του ΕΣΠΑ, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πραγματική αναπτυξιακή στοχοθεσία, μπορούμε να γίνουμε και στην πράξη, ο ουσιαστικός συμπαραστάτης του Δημότη.

Ως εμπνευστής του Δικτύου Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας (CitiesΝet), βρίσκεται στα σχέδιά σας να εξαπλωθεί το όραμα αυτό και σε Δήμους που δεν είναι ενεργοί στο συγκεκριμένο κομμάτι; Πώς μπορεί να γίνει η καινοτομία τρόπος ζωής και να προτρέψει, ιδίως Δήμους με προβλήματα έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης, να υιοθετήσουν ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις;

Η καινοτομία δεν είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας και μόνο. Αλλά η σκέψη ότι υπάρχουν δράσεις που, με πιθανώς λίγα χρήματα, αλλάζουν τις ζωές μας. Ξέρετε πόσο κόστισε στον Δήμο Τρικκαίων η υπηρεσία για το delivery πιστοποιητικών; 15 ευρώ. Όσο το σήμα για την εξυπηρέτηση. Είχαμε το μηχανάκι, διαβλέψαμε πραγματικές ανάγκες πολιτών, στήσαμε την υπηρεσία και… αγοράσαμε το σήμα. Αυτό είναι καινοτομία. Επομένως, με ενδιαφέρει η καινοτομία μέσω της τεχνολογίας, αλλά και η καινοτομία ως σκέψη, ως κατάσταση, ως άποψη.
Λύσεις τεχνολογικές υπάρχουν άπειρες. Το θέμα είναι να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά και να τις εφαρμόσουμε. Όπως, για παράδειγμα, την πλατφόρμα που ετοιμάσαμε στην ΚΕΔΕ για τις διορθώσεις στα τετραγωνικά των σπιτιών. Με ελάχιστο κόπο, ο πολίτης αποδεικνύει την ιδιοκτησία του χωρίς ουρές, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναταράξεις.

Διατελέσατε μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, ενώ έχετε δηλώσει ότι χρησιμοποιείτε το ποδήλατο στις μετακινήσεις σας. Με ποιον τρόπο θα προωθηθεί σωστά η νοοτροπία υιοθέτησης της «ποδηλατικής πολιτικής και κουλτούρας» από τους πολίτες; Κατά πόσο είναι εφικτό, στο σύνολο, μία ουσιαστική στροφή προς το περιβάλλον;

Θα απαντήσω ανάποδα. Πόσες φορές είδατε ποδηλατοδρόμους στο κέντρο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας; Πόσες φορές διαπιστώσατε, ότι όλοι θέλουμε την αλλαγή, αλλά ελάχιστοι κάνουν κάτι για αυτήν; Η εισαγωγή μεθόδων και τρόπων για βιώσιμη αστική ανάπτυξη, σημαίνει και ξεβόλεμα. Ίσως χαθούν παράνομες θέσεις στάθμευσης. Ίσως χρειαστεί να γίνει εκστρατεία ενάντια σε παρανόμως κατειλημμένους δημόσιους χώρους. Ίσως χρειαστεί να πείσεις, ότι το αυτοκίνητο στο κέντρο των πόλεων είναι αχρείαστο. Αλλά όλα αυτά σημαίνουν σχεδιασμό, στόχευση, χρηματοδότηση, εφαρμογή. Πολλές πόλεις ξεκινούν ή εκίνησαν τα ΣΒΑΑ και τα ΣΒΑΚ. Αν σκεφτούμε ότι η πόλη μας, αφορά το μέλλον μας και ότι η καθαρή πόλη είναι το μέλλον των παιδιών μας, θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Αν σκεφτούμε ότι το αυτοκίνητο είναι προέκτασή μας, χάσαμε κάθε στοίχημα με το μέλλον.

Τρίκαλα: η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας! 

«Smart Trikala», με πλήθος δράσεων για τον πολίτη, σε πιλοτικό ή σε πραγματικό επίπεδο. Μιλήστε μας για τις υπηρεσίες αυτές. Αλήθεια, τί άλλο να περιμένουμε;

Έχουμε ψηφιακές εφαρμογές, έχουμε πιλοτικές εφαρμογές, έχουμε ένα πλάνο. Κυρίως ασχολούμαστε με τον τρόπο απλούστευσης διαδικασιών για τον πολίτη και προσπαθούμε να οργανώσουμε καλύτερα τον Δήμο. Χρειάζεται να σκεφτούμε όπως ο πολίτης, τί θέλει, τί ζητά, ποιες ανάγκες έχει. Δεν μπορούμε να έχουμε τα εργαλεία του 2020 και τη νοοτροπία του 1980. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Εξυπηρέτηση με μία κάρτα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ταχύτητα στη συνδρομή των πολιτών από δημοτικές υπηρεσίες, ουσιαστικές δράσεις, αξιοποίηση των προγραμμάτων. Και πάνω απ’ όλα, να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Οι λεωφόροι της τεχνολογίας είναι διάπλατες, αλλά πρέπει να ξέρουμε πώς οδηγούμε. Αλλιώς θα χαθούμε σε ανούσια και ανώφελα προγράμματα κάθε είδους. Η τεχνολογία είναι το μέσο, όχι ο αυτοσκοπός.

Κλείνοντας, με το «βλέμμα στο μέλλον», ποιο μήνυμα θα επιθυμούσατε να περάσετε στο αναγνωστικό κοινό;

Οι πόλεις μας δεν είναι μόνον οι Δήμοι ως νομικά πρόσωπα. Είναι όλοι εμείς. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να προσφέρει εφόδια και να δώσει το έναυσμα, ως οδηγός, για να αγαπήσουμε ξανά τις πόλεις μας, τα χωριά μας, τον τόπο μας. Με κυρίαρχο μέλημα το περιβάλλον, με ουσιαστική βοήθεια από την τεχνολογία και με συνεργασία όλων, μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας. Εξαιρετικές ιδέες οι αναπλάσεις πλατειών, αλλά τί να κάνω μία όμορφη πλατεία με άνεργους πολίτες; Ανάπτυξη, επομένως, με σταθερά βήματα, με τον Δήμο να ανοίγει δρόμο, αλλά όχι να καπελώνει. Να βοηθά και να συμπράττει. Έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα και να δημιουργήσουμε διαφορετικές συνθήκες για ανάπτυξη.

Συντακτική ομάδα Governet.gr

 

 

Share