Η ΑΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στο Φεστιβάλ των 55ων «Δημητρίων»

Τον θεσμό των «Δημητρίων» τιμά με την παρουσία της η A.E. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία συμμετέχει ενεργά σε μία από τις παραγωγές, που θα παρουσιαστούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ των 55ων «Δημητρίων» της Θεσσαλονίκης. Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών «Δημητρίων» κινείται στον άξονα «distances» (αποστάσεις).

Η A.E. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε», του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών – γράμματα, που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες, από το γκέτο της Θεσσαλονίκης, στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς. Συγκεκριμένα, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα. Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους, που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεάμα, αλλά και σε όλη την Eβραϊκή Kοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο “Άουσβιτς – Μπιργκενάου”, από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943. Στη συνέχεια, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαβάζει δύο ακόμη επιστολές, που εστάλησαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου του 1943, όπου, πλέον, αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του Ολοκαυτώματος. Η αλληλογραφία της Νεάμα περιλαμβάνει 13 επιστολές, που βρέθηκαν μόλις το 1990.

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται «εξ αποστάσεως» στο ψηφιακό Φεστιβάλ των «Δημητρίων», αναδεικνύουν τις καλλιτεχνικές τάσεις του σύγχρονου πολιτισμού και προβάλλουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Η ενεργός συμμετοχή, στη φετινή διοργάνωση, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης, του πνευματικού κόσμου της πόλης και, φυσικά, η ξεχωριστή και με μοναδική συμβολική αξία, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνθέτουν ένα πολιτιστικό μωσαϊκό, που θα παρουσιαστεί στην φετινή ψηφιακή διοργάνωση του Φεστιβάλ των 55ων «Δημητρίων».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Share