Νάουσα: Ξεκινά το 3o Φεστιβάλ Τρύγου

Νάουσα: Ξεκινά το 3o Φεστιβάλ Τρύγου
Στόχος είναι η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας

Από την Τετάρτη 30/08 έως την Κυριακή 03/09 πρόκειται να λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νάουσας μαζί με τον Σύνδεσμο Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Πρόκειται για ένα πενθήμερο «μωσαϊκό» δράσεων, όπως χαρακτηρίζεται, για τον τρύγο και το κρασί, μια ανοιχτή πρόσκληση στους επισκέπτες να μυηθούν στην οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της Νάουσας.

Το Φεστιβάλ Τρύγου εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης του Οινοτουρισμού του Δήμου Νάουσας, ο οποίος πρόσφατα συγκρότησε την Επιτροπή Οινοτουρισμού. Στόχος είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ και, συγκεκριμένα, κάθε φθινόπωρο, ως σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας, η περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας κι η ενίσχυση του οινοτουρισμού.

«Η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της περιοχής μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητές μας. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Τρύγου, μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία με τους οινοποιούς μας, με πρωτότυπες δράσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί, όπως αυτή της βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας, με σκοπό την παλαίωσή τους. Στη φετινή διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου, μεταξύ των ποικίλων εκδηλώσεων, θα γίνει από τους οινοποιούς μας και η πρώτη γευστική δοκιμή κρασιών που βυθίστηκαν στο ποτάμι μας, πριν δύο χρόνια, για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.

Εντείνουμε τις ενέργειες μας με θεσμικό και ολιστικό τρόπο, ώστε να διοργανώνονται όλο τον χρόνο δράσεις με επίκεντρο τη Νάουσα και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγoνται στον τόπο μας. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, συγκροτήσαμε πρόσφατα την Επιτροπή Οινοτουρισμού, ενώ, παράλληλα, προχωράμε τις διαδικασίες για να δημιουργηθεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον τομέα της Οινολογίας και του Οινοτουρισμού στην πόλη μας, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος», επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Πλούσιες εκδηλώσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Νάουσα αναδεικνύεται και προβάλλεται ως ένας μοναδικός οινικός προορισμός όπου ο ταξιδιώτης θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει τα μυστικά του ξινόμαυρου και τον εντυπωσιακό αμπελώνα της, και να επισκεφτεί τα ιστορικά μνημεία και τις παραδοσιακές γειτονιές της. Να ακούσει τους πρωτοπόρους του κρασιού να μιλούν για το ταξίδι τους και να αφεθεί στις μουσικές του τόπου και του κόσμου, μαζί με τη γευσιγνωσία του μοναδικού και παγκόσμια αναγνωρισμένου ξινόμαυρου.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά οι παραγωγικοί και ερασιτεχνικοί σύλλογοι του Δήμου Νάουσας: εστιάτορες, ξενοδόχοι, ζαχαροπλάστες, πολιτιστικοί σύλλογοι, οινόφιλοι, εθελοντές, μουσικοί, καφέ- μπαρ.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας, πατώντας εδώ.

Share