Στρατηγική επιλογή ο μετασχηματισμός της Θεσσαλονίκης σε μία «έξυπνη πόλη»

Στρατηγική επιλογή για τη Διοίκησή του, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης από μία συμβατική σε μία «έξυπνη πόλη», αναφερόμενος στη συμφωνία για την αξιοποίηση του χώρου των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων σε Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε χαρακτηριστικά ότι «Η στρατηγική αυτή δεν ήλθε ούτε ως ψηφιακός καταναγκασμός, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού ούτε ως μόδα, αλλά είναι μία επιλογή που πιστεύουμε ότι μπορεί να βελτιώσει πολλαπλά τη ζωή και τη λειτουργία της πόλης, με λογικά κόστη και σε λογικό χρονικό ορίζοντα».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προοπτικής που ανοίγεται για την πόλη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι παρόμοια κέντρα ανά τον κόσμο βρίσκονται σε μόλις 15 μεγαλουπόλεις, όπως η Σιγκαπούρη, το Τόκιο, το Ντουμπάι, το Σύδνεϋ κι η Βαρκελώνη.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν και πολλές ακόμη θετικές επενέργειες του project αυτού, οι οποίες εκτείνονται από τη δυνατότητα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και τη δημιουργία και ενίσχυση ενός σοβαρού οικοσυστήματος start ups επιχειρήσεων, μέχρι και τη συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για πιστοποιητικά

Σταθερά προσανατολισμένος στον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών του, εξάλλου, και με στόχο την ταχύτερη κι αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζέρβας, θέτει σε λειτουργία μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των δημοτών για την έκδοση και την παραλαβή ψηφιακών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων δημοτολογίου και αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων.

Η νέα πλατφόρμα σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός ούτε στο ελάχιστο. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους υπαλλήλους και στους τεχνικούς μας, που ανταποκρίθηκαν και υλοποίησαν αυτή την πολιτική επιλογή. Απέδειξαν ότι, όταν υπάρχει σαφές σχέδιο με προτεραιότητες και πολιτική κατεύθυνση, είναι ικανοί να επιτύχουν μείζονος σημασίας λειτουργικούς εκσυγχρονισμούς», επεσήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, σε πρώτη φάση, οι πολίτες θα μπορούν να αιτούνται μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, γέννησης, εντοπιότητας, ιθαγένειας, εγγυτέρων συγγενών, εγγραφής στα μητρώα αρρένων και βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας, καθώς και αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου, θανάτου και συμφώνου συμβίωσης.

Με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μεταξύ των άλλων, επιτυγχάνει:

  • Τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των δημοτών, μέσω της παροχής αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
  • Την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και χαμένων εργατοωρών, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους υπαλλήλους του Δήμου.
  • Την προστασία των πολιτών και των υπαλλήλων του Δήμου από τη διασπορά του κορωνοϊού, με την αποφυγή της προσέλευσης και του συγχρωτισμού των πολιτών στα δημοτικά κτίρια.

Με ταχείς ρυθμούς η προετοιμασία για το «Αντώνης Τρίτσης»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται ήδη με ταχείς ρυθμούς, ώστε να αξιοποιήσει το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο για σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη.

Άλλωστε, τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της οποίας, πέραν της συνάντησής του με τον Δήμαρχο, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

 

Share