Το 8ο AegeanDocs στη Λήμνο – Προβολές και σε άλλα 8 νησιά του Βορείου Αιγαίου

To 8o AegeanDocs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αιγαίου, ανοίγει τις πύλες του την 1η Οκτωβρίου. Με επίκεντρο των εκδηλώσεων τη Λήμνο (κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ») και ταυτόχρονες προβολές σε Λέσβο, Χίο, Ικαρία, Άγιο Ευστράτιο, Φούρνους, Ψαρά και Οινούσσες, το 8ο AegeanDocs θα γίνει για μία εβδομάδα (1-6 Οκτωβρίου) ένα βήμα πολιτισμού και διαλόγου στο Αιγαίο.

40 ταινίες ντοκιμαντέρ από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα, σε πρώτη προβολή στα νησιά, αλλά και ευρωπαϊκές και διεθνείς πρεμιέρες συνθέτουν το πρόγραμμα του AegeanDocs.

Τιμώμενη χώρα η Νορβηγία, με 8 ταινίες, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της χώρας στην Ελλάδα και το Νορβηγικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στο πρόγραμμα προβολών παρουσιάζονται τα αφιερώματα: Μνήμες από τη Μικρά Ασία, Πανδημίες – από την Ισπανική Γρίπη στον Κορωνοϊό, Μαρτυρίες από τα Βαλκάνια, ποδόσφαιρο και συναίσθημα, αφιέρωμα στα ΑμεΑ.

Στην πρωινή ζώνη προβολών, σε Μύρινα και Μούδρο, έχουν προγραμματιστεί προβολές ταινιών για σχολεία.

16 σκηνοθέτες και παραγωγοί, από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ταξιδεύουν στη Λήμνο για να συναντήσουν το κοινό του ακριτικού νησιού και να συζητήσουν μαζί του.

Τις συζητήσεις με τους δημιουργούς των ταινιών θα συντονίσουν η σκηνοθέτις, Αννέτα Παπαθανασίου, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Κώστας Σπυρόπουλος.

Το AegeanDocs έχει σταθερή παρουσία στη Λήμνο και στα 8 χρόνια της λειτουργίας του.

Φέτος, για πρώτη φορά, η Λήμνος θα φιλοξενήσει την έδρα του Φεστιβάλ, χάρις στη συνεργασία του Δήμου Λήμνου, του Οργανισμού Εκπαίδευσης Διά Βίου Μάθησης – Πολιτισμού – Αθλητισμού Δήμου Λήμνου και της Πολιτιστικής Λέσχης του Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης». Η αίθουσα «Παύλος Κουντουριώτης» θα είναι η δεύτερη αίθουσα προβολών του Φεστιβάλ στη Λήμνο.

Από τη Λήμνο, σε απευθείας μετάδοση – live streaming – θα μεταδίδονται οι συζητήσεις με το κοινό, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι θεατές των ίδιων ταινιών από τα άλλα νησιά. Η είσοδος σε όλες τις αίθουσες θα είναι ελεύθερη.

Ψυχή των εθελοντών του Φεστιβάλ είναι τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Λήμνου.

Η οργανωτική επιτροπή, σε συνεργασία με τα στελέχη του Δήμου Λήμνου, κατάφερε να προσαρμόσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στις έκτακτες συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα, λόγω του COVID-19.

Στις προβολές θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το υγειονομικό πρωτόκολλο. Κάθε θεατής θα λαμβάνει δωρεάν υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών χρήσεων. Μόνο με μάσκα θα επιτρέπεται η είσοδος στους θεατές.

Το πρόγραμμα των προβολών του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες με δελτίο τύπου και στο site: www.aegeandocs.gr.

Το 8ο AegeanDocs διοργανώνεται με την υποστήριξη: Υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής – Υπουργείου Ναυτιλίας, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΠΙΟΠ (Πολιτιστικό Κέντρο Τραπέζης Πειραιώς) Γαλλικού Ινστιτούτου, Πρεσβείας Νορβηγίας στην Ελλάδα, Νορβηγικού Κέντρου Κινηματογράφου και αναμένεται η έγκριση της αίτησης υποστήριξης του Φεστιβάλ από τον ΕΟΤ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Share