Τον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, επισκέφθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020, η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Ιβέτα Χρίτσοβα, συνοδευόμενη από την αναπληρώτρια επικεφαλής της Πρεσβείας της Σλοβακίας, Σιμόνα Κόσνοβα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν οι ευκαιρίες συνεργασίας σε θέματα μετάβασης στην απολιγνιτοποίηση, στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολιτιστικό επίπεδο.
Αναλυτικότερα, η κ. Χρίτσοβα, αναφερόμενη στον προγραμματισμό για την ομαλή μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή, είπε πως αποτελεί ένα βασικό εναρκτήριο σημείο για συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών, ενώ τόνισε πως οι κοινωνικές επιπτώσεις της μετάβασης πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες.
Ο κ. Μαλούτας, αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα, εξέφρασε την αυτονόητη διάθεση συνεργασίας από την πλευρά του Δήμου Κοζάνης, ενώ υπογράμμισε την υπάρχουσα συνεργασία με άλλους δήμους της Ευρώπης σε θέματα μετάβασης για ανταλλαγή εμπειριών. Ακόμη, ο Δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε τη διαχρονικότητα του Πολιτισμού και τη βαρύτητα που έχει για την περιοχή ο πολιτιστικός της πλούτος, με την Πρέσβη της Σλοβακίας να προσδοκά σε συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε στον κόμβο καινοτομίας, που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στη δημιουργία Κέντρου Έρευνας Παραγωγής και Καινοτομίας. Με βάση τα προαναφερθέντα, συζητήθηκε η δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας των Περιφερειών, στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Cities.
Με το πέρας της συνάντησης, η Πρέσβης επισκέφτηκε το νέο κτήριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου και προσέφερε μία σειρά σλοβάκικων βιβλίων, ποικίλου περιεχομένου.
Στο περιθώριο της συζήτησης με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Ελπίδα Κουϊμτζίδου, τον πρόεδρο του Δ.Σ., Γιάννη Μυροφορίδη, καθώς και την αντιπρόεδρο του Δ.Σ., Δήμητρα Τσότσιου, οι δύο πλευρές ομοφώνησαν στη διοργάνωση εκθέσεων, καθώς και στις αδελφοποιήσεις μεταξύ της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και βιβλιοθηκών της Σλοβακίας.
Στόχος των ανωτέρω πρωτοβουλιών είναι ο πολιτισμός να αποτελέσει έναν ακόμα τομέα συνεργασίας ανάμεσα στη Σλοβακία και την περιοχή, με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο.