16 μεγάλες επενδύσεις σε Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη | Άνω των 5 δισ. ευρώ οι πόροι για την απολιγνιτοποίηση

Τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών παρουσίασε, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ, Κωστή Μουσουρούλη.

Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης – πέντε πυλώνες

  • Καθαρή «πράσινη» ενέργεια
  • Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο
  • «Έξυπνη» αγροτική παραγωγή
  • Βιώσιμος τουρισμός
  • Τεχνολογία και εκπαίδευση

16 μεγάλες επενδύσεις στο επίκεντρο του masterplan 

  1. Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW (Δυτική Μακεδονία). Το πρώτο μεγάλο project προς την κατεύθυνση αυτή είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW, από τον όμιλο ΔΕΗ, επένδυση 133 εκατ. ευρώ.
  2. Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη ΔΕΗ.
  3. Άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη (Επένδυση 130 εκατ. ευρώ).
  4. Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία (Solaris).
  5. Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία (Eunice).
  6. Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας (Μεγαλόπολη).
  7. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Δυτική Μακεδονία).
  8. Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Μεγαλόπολη).
  9. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης (Δυτική Μακεδονία).
  10. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας (Δυτική Μακεδονία).
  11. Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
  12. Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης (Δυτική Μακεδονία).
  13. Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Μεγαλόπολη).
  14. Δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (Δυτική Μακεδονία).
  15. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας (Δυτική Μακεδονία).
  16. Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (Μεγαλόπολη).

Πλέγμα κινήτρων για τις λιγνιτικές περιοχές

«Σκοπός είναι να υποβάλουμε σύντομα πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Μουσουρούλης είναι σε επαφή με τις υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Επισήμως, η πρόταση θα υποβληθεί στην Κομισιόν μαζί με την υποβολή του τελικού masterplan, στο τέλος του έτους. Γίνονται, όμως, ήδη ανεπίσημες επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην χάνεται χρόνος.

Υπάρχουν περιορισμοί, οι οποίοι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, διότι η ένταση των ενισχύσεων που επιτρέπεται είναι αρκετά χαμηλή. Στη Δυτική Μακεδονία, για τις μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε 25% κρατική ενίσχυση, για τις μεσαίες 35%, για τις μικρές 45%, ποσοστά κατά τι μικρότερα από αυτά που επιτρέπονται στην Πελοπόννησο. Η δική μας πρόταση είναι 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές, για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και τον Δήμο Μεγαλόπολης, που είναι ο πυρήνας των λιγνιτικών περιοχών. Βεβαίως, όλα αυτά θα είναι υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας για κίνητρα, προφανώς μιλάμε και για φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτά θα προσδιοριστούν τους επόμενους μήνες, βάσει και των τοποθετήσεων φυσικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, μιλάμε και για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, για τα οποία επίσης χρειάζεται να γίνει συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προσδιοριστεί ακριβώς το πλαίσιο των ενισχύσεων. Ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η απόφαση της Κομισιόν, είναι βέβαιο ότι, λόγω και της ίδιας της ευρωπαϊκής πολιτικής και των ίδιων των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υπάρξει ένα ειδικό πλαίσιο φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων γενικότερα για αυτές τις περιοχές, που από μόνα τους θα λειτουργήσουν ως “φάροι” προσέλκυσης επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές».

Στα 5,055 δισ. ευρώ ο «προϋπολογισμός» της απολιγνιτοποίησης

Αναφερόμενος στο πλάνο χρηματοδότησης του masterplan, ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι το συνολικό ποσό, που θα διατεθεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, δηλαδή από κοινοτικούς πόρους, από εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι πάνω από 5 δις. ευρώ και για την ακρίβεια 5,055 δις. ευρώ.

«Η κυβέρνηση, παρά τον περιορισμό των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης σε επίπεδο ευρωπαϊκό, έκανε ό ,τι μπορούσε, έτσι ώστε να δοθούν οι περισσότεροι δυνατοί πόροι, που μπορούσαν να δοθούν για την απολιγνιτοποίηση και τη Δίκαιη Μετάβαση, αξιοποιώντας όχι μόνο το ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για τις αποκαταστάσεις γαιών, μία πολύ σημαντική παράμετρο. Γιατί μας ενδιαφέρει οι εργολαβικοί εργαζόμενοι- που είναι στην περίμετρο των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ- αυτοί που σήμερα σκάβουν, αύριο να “σκεπάζουν” για την αποκατάσταση των εδαφών. Εδώ, λοιπόν, θα υπάρξει μία χρηματοδότηση 300 εκατομμύρια για αυτή και μόνο τη δραστηριότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Δείτε, στον σύνδεσμο που ακολουθεί: Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών

Πηγή: http://www.ypeka.gr/el-gr/

Share