Νέα σύμβαση παροχής υπηρεσιών συγκοινωνιακού έργου, μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και της «ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Ηρακλείου Α.Ε.», υπέγραψε την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ, Καλλέργο Βουλγαράκη, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Γιάννη Αναστασάκη. Ουσιαστικά, η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την επανέναρξη της λειτουργίας των δύο γραμμών, της “μπλε” και της “κόκκινης”, που εξυπηρετούσαν χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της πόλης καθημερινά.
Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου και θα ισχύσει και πάλι το μέτρο της δωρεάν στάθμευσης στην αφετηρία των γραμμών, στο Παγκρήτιο και στον χώρο του ΟΛΗ δηλαδή.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Αφού ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που είχαν προκύψει, ξεκινάμε και πάλι την λειτουργία των δύο γραμμών mini bus, σε συνεργασία με Αστικό ΚΤΕΛ. Πρόκειται για μία παροχή, που είχαν αγαπήσει ιδιαίτερα οι δημότες και τους είχε λείψει τους προηγούμενους μήνες. Σχεδιάζουμε την έναρξη και μίας τρίτης γραμμής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία θα εξυπηρετεί κυρίως τα νότια προάστια, με αφετηρία τον χώρο κοντά στην γέφυρα της Εθνικής Οδού, επί της Λεωφόρο Κνωσσού. Σε αυτή τη λεγόμενη “πράσινη γραμμή” θα ενταχθούν και τα δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, που έχουμε αποκτήσει. Με τον τρόπο αυτόν, προχωράμε στον σχεδιασμό μας για ένα κέντρο χωρίς Ι.Χ.».
Τί προβλέπει η σύμβαση
Η σύμβαση προβλέπει τη δωρεάν μεταφορά των δημοτών του Ηρακλείου στο αστικό κέντρο από περιοχές, που δεν εξυπηρετούνταν από άλλες γραμμές του Αστικού ΚΤΕΛ. Η παροχή υπηρεσίας περιλαμβάνει Δύο Γραμμές αστικής συγκοινωνίας: τη Γραμμή 1, με αφετηρία τον Λιμένα Ηρακλείου και προορισμό το αστικό κέντρο και τη Γραμμή 2, με αφετηρία το Παγκρήτιο Στάδιο και προορισμό επίσης το αστικό κέντρο του Ηρακλείου. Κάθε μία από τις γραμμές λειτουργεί με δύο λεωφορεία.
Ο Δήμος Ηρακλείου κάλυψε τη δαπάνη της σύμβασης από ιδίους πόρους. Έτσι, οι δημότες μπορούν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο.
Παράλληλα, μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τους χώρους στάθμευσης στις δύο αφετηρίες, προκειμένου να αφήνουν τα οχήματά τους και να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους στην πόλη του Ηρακλείου. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2018.
Η έναρξη των δρομολογίων είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου. Τα δρομολόγια, που παραμένουν τα ίδια, θα εκτελούνται καθημερινά από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 22:30 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα. Δε θα εκτελούνται δρομολόγια τις επίσημες αργίες και τις Κυριακές.
Για τα δρομολόγια, αναλυτικά, δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο, που ακολουθεί: